Kötegyán

2020.07.30. 11:29

A megboldogult elszármazottak emlékére állítottak oszlopot

Emlékoszlopot állítottak a kötegyáni temetőben, a ravatalozó szomszédságában az elhunyt elszármazottak emlékére. Mivel idén elmarad az elszármazottak találkozója, az elképzelések szerint a jövő évi rendezvénykor avatják fel. A további tervek között szerepel, hogy az emlékoszlop mellett kialakítanak olyan helyet, ahol elhelyezhetők koszorúk vagy akár mécsesek is.

Licska Balázs

Kelemen Lászlóné Hadi Irma, Kelemen László, dr. Hajdu-Szűcs Mária Kornélia, ifjabb Hajdu János, valamint ifjabb Halász Sándor a kézzel faragott emlékoszlop mellett /A szerző felvétele/

Fotó: Licska Balázs

„Szülőföld szálai nem szakadnak el soha, hiába sodort el az élet bárhova. Hazatér a lélek, mi annyiszor vágyott, megpihen örökre és mi emlékezünk rájuk” – ez az idézet olvasható, valamint többek között a körtefás, címernek titulálható kötegyáni jelkép látható az emlékoszlopon, amit nemrég állítottak a helyi sírkertben, a ravatalozó mellett, több kopjafa szomszédságában.

Az emlékoszlopot Kelemen László és neje, Hadi Irma álmodta meg. Az idézet egyébként pont a feleségtől származik, mint mondta, napokon keresztül gondolkodott, hogy milyen szöveg lenne megfelelő és illő, szinte maga mellett tartott tollal és papírral hajtotta álomra a fejét.

Elmondták, évek óta szervezik a településről elszármazottak találkozóját – idén a koronavírus-járvány miatt elmarad –, több száz résztvevővel és pár esztendővel ezelőtt felmerült, hogy érdemes lenne egy emlékoszlopot állítani azoknak a Kötegyánból elkerülteknek, akik nem a helyi sírkertben nyugszanak. Az emlékoszlopnál el lehetne helyezni egy-egy koszorút, mécsest számukra, mert bár valamely távoli temetőben leltek örök nyugalomra, ők is igazi kötegyániak voltak.

Kelemen Lászlóné Hadi Irma, Kelemen László, dr. Hajdu-Szűcs Mária Kornélia, ifjabb Hajdu János, valamint ifjabb Halász Sándor a kézzel faragott emlékoszlop mellett /A szerző felvétele/

A feleség hozzátette: sokan vannak, akik visszatérnek a találkozókra, illetve egyre több távoli vidékre elszármazott gyermek és unoka is érkezik, ugyanakkor sokan vannak olyanok is, akik koruk miatt fizikailag nem tudnak részt venni a rendezvényeken, de lélekben mindig jelen vannak. Hangsúlyozta: aki Kötegyánba született, mindig vágyott és vágyik vissza a szép kis faluba.

Az ötletet és magát az emlékoszlopot a Hajduné Beregszászi Éva Alapítvány valósította meg. Ifjabb Hajdu János, az alapítvány kuratóriumának elnöke elmondta, a civil szervezetet elhunyt édesanyja emlékére hívták életre, aki egykor rengeteget tett a kötegyániakért, a közösségért, a falu szépítéséért, virágosításáért. Ezért az alapítvány is ezen célok mentén dolgozik a telepü­lésért.

Hozzátette, amikor felmerült, hogy ajánlott lenne egy emlékoszlopot állítani, akkor az alapítvány úgy gondolta, hogy mind szervezésben, mind anyagilag segít a kivitelezésben. Az elnök szerint az oszlop egy egységes megemlékezésre ad lehetőséget azoknak, akik nincsenek pontosan tisztában azzal, hogy az őseik hol nyugszanak, akik csak annyit tudnak, hogy kötegyáni gyökerekkel bírnak.

– Nagy megtiszteltetés, hogy – bár nem vagyok tősgyökeres kötegyáni – engem kértek fel a munkára – mondta ifjabb Halász Sándor, aki az emlékoszlopot faragta. Mint mondta, több mint száz munkaóra alatt készült el a nagyjából négy méter magas művel, a legnagyobb kihívást a címer faragása jelentette. Hangsúlyozta: örül, hogy vannak még olyanok, akik tesznek a közösségért, akik számára ez értéket jelent.

Megvalósították a házaspár álmát

– Köszönöm a Hajduné Beregszászi Éva Alapítványnak, hogy Kelemen László és Kelemen Lászlóné álmát valóra váltva egy nem mindennapi értékkel gazdagították a településünket – mondta az önkormányzat nevében dr. Hajdu-Szűcs Mária Kornélia, Kötegyán polgármestere, kiemelve, a teljes kivitelezést az alapítvány vállalta magára.

Az elképzelés egyébként egy téli képviselő-testületi ülésen is felmerült, és akkor a helyi grémium megszavazta, hogy erkölcsileg támogatja az ötletet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában