értéktár

2020.06.28. 11:22

Steib János plébános fotóiról a dobozi múlt köszön vissza

A múlt századi dobozi falusi életet, helyzetképeket, arcokat, embereket bemutató fotók, üvegnegatívok kerültek a dobozi értéktárba nemrégiben. Steib János, a település sokak által ismert és elismert plébánosának munkái közt többek közt esküvők, születések, első áldozók is megjelennek. Sok fotón a nélkülözés, a világháborús időszak reménytelensége tükröződik a szemekben, de nagyon erős például a dobozi mezőőr toprongyos karaktere is. A több száz fekete-fehér fotót digitalizálták, és azokat a virtuális térben mostantól bárki szabadon megtekintheti.

Busi Ottó

Bekerült a helyi értéktárba a volt dobozi plébános, Steib János munkássága, közösségépítő tevékenysége, és közel háromszáz darab üvegnegatívja. Mindezek mellett az anyagból virtuális kiállítás nyílt a Kincses Doboz Közössége Facebook-oldalon. Az üvegnegatívokat ugyanis digitalizálták, mely munkálatokat Molnár István és felesége, a település egykori jegyzője, Molnárné Dr. Tarkovács Márta végezte.

A plébános fotói korhű képet adnak a korszakról /Archív fotó/

A helyi értéktárba történő felvételéhez írt javaslatból kiolvasható, a településen sokan emlékeznek a plébánosra, elsősorban az idősebb korosztály őrzi emlékeiben őt. Steib János római katolikus pap 1893. szeptember 1-én látta meg a napvilágot Mezőfényesen. Káplán volt Gyulán Németvároson 1918–1927 között, majd Dobozra került, mint plébános.

Rendszeresen szervezett például búcsújárást a gyulai németvárosi templomba, vagy megszervezte a Katolikus Leánykört is a településen. De a kultúrház létesítésében is nagy szerepe volt. A negyvenes évek elején, felhasználva, hogy Horthy Miklós kormányzó a grófi családnál vadászott, Marietta grófnő útján államsegélyt kért, támogatandó egy kultúrház létesítését. A Szent József Népház felszentelésére 1941. november 16-án került sor. A faluban itt alakították ki a második legnagyobb, 110 négyzetméteres színpadot.

A második világháború végén szibériai kényszermunkára kárhoztatták, ettől végül megmenekült, tisztes életkora miatt nem vitték el távoli szénbányákba. A dobozi plébános 1966. június 19-én mutatta be aranymiséjét a gyönyörű, román stílusban épült dobozi templomban. Utolsó évében már nem tudott Isten házában misézni, a püspök azonban engedélyezte számára, hogy a szobájában végezze a szolgálatot. A megbecsült, nagy hatású plébános haláláig tevékeny maradt, és miközben a doboziak hű lelkipásztora volt, üvegkópiákon megőrizte az itt élőket, nagyon szép örökséget hagyva az utókornak. Ezt a több száz fotót tartalmazó anyagot tekinthetik meg most az érdeklődők a digitális térben.

A képek zöme a nagy gazdasági világválság, és a második világháború időszakában készülhetett, a férfiak nagy része a fronton volt, így asszonyok emelik a malteros ládát a fotókon. Csak néhány faluképet találunk az akkori Dobozról. A fényképész lencséje előtti szigorú tekintetek a szokatlan szituációnak is szólnak, de látjuk a nélkülözést, a világháborús időszak reménytelenségét is a szemekben. Esküvők, első áldozók, gyerekek lettek megörökítve a negatívokon, hogy hosszú idő után napvilágra kerülhessenek.

A grófi kripta végső nyughelye

A dobozi kastélyparkban található a katolikus templom és a grófi kripta. A hazánkban egyedülálló, belül is díszes családi kriptát arany és színes mo­zaikokkal díszítették. Az épületeket 1902. június 7-én szentelték fel. A kripta mellett a templom is több szempontból különleges, a szószék például a római Szent Péter templom szószékének a másolata. A kriptában nyugszik többek között az építtető, gróf Wenckheim Dénes és fia, gróf Wenckheim Lajos, valamint Steib János plébános.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában