nyári tábor

2020.06.29. 14:38

A magyar népi mesterségekkel ismerkedhetnek Békéscsabán

A Békés Megyei Népművészeti Egyesület 1989 óta rendez nyári táborokat. Idén 31. alkalommal szerették volna megtartani a békéscsabai népművészeti foglalkozásokat, melyeket a szokott, hagyományos formában a koronavírus-járvány megakadályozott. Hiszen a hatályban lévő kormányrendelet értelmében augusztus 15-ig nem lehet rendezvényeket szervezni. Azonban a gyermektáborokat és a felnőttképzést már engedélyezik, a járványügyi korlátozások betartása mellett. Ez adta a szervezőknek az ötletet, hogy a tervezett programokat más formában – ha nem is teljes egészében –, legalább részben megvalósítsák.

V. N.

20190715 Békéscsaba Képzőművész tábor Fotó: Lehoczky Péter LP Békés Megyei Hírlap

Fotó: Lehoczky Péter

– A foglalkozások helyszínét áttettük a „Tégla” Népművészeti Alkotóházba, mert úgy gondoltuk, hogy kisebb csoportokba szerveződve jobban be tudjuk tartani a vírus elleni óvintézkedéseket. Emellett idén rendhagyó módon, a bútorfestők és a fafaragók egy-egy közösségi alkotást hoznak majd létre. A tavaly indult műhelyfoglalkozásokon a fafaragók komplett bútorokat készítettek, tálalószekrénnyel, asztallal, székekkel és tükrökkel. Ezeket fogják a bútorfestők a csabai szlovák bútorok mintájára újrafogalmazni, hogy akár a mai lakások díszei is lehessenek. A fafaragók pedig az alkotóházban található kapukat, kopjafákat, padokat újítják majd fel – részletezte Pál Miklósné, az egyesület elnöke.

A szervezők azt ígérik, a legfiatalabb korosztály is talál kedvére való elfoglaltságot, akárcsak a tavalyi táborban /Fotó: Lehoczky Péter/

De persze, – akárcsak az elmúlt években – a felnőttek mellett a gyerekek is el tudják majd sajátítani a népi kismesterségeket. A fiatalok a táborokban természetes anyagokból, különböző kézműves technikákkal játékokat és használati tárgyakat alkotnak majd, illetve kipróbálják az egyszerűbb népi ételek, sütemények elkészítését. Megismerkednek a körjátékokkal, népdalokkal, néptáncokkal és a népi kreatív játékokkal.

– Idén először külön szedjük a korosztályokat. Illetve kiemelten figyelünk az operatív törzs által elrendelt higiéniai előírásokra. A rendszeres kézmosás, fertőtlenítés mellett igyekszünk minél több foglalkozást a szabadban megtartani. A benti foglalkozások esetében pedig megtartani a másfél-két méteres távolságot egymástól – emelte ki az egyesület elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában