Orosháza

2020.05.21. 10:29

Okosüzem létesül az üveghulladéknak

Több mint hétszázmillió forintos technológiai fejlesztést hajt végre az üveghulladék-hasznosítással foglalkozó orosházi Re-Glass Kft. A kelet-magyarországi régió legnagyobb üveghulladék-begyűjtéssel és -feldolgozással foglalkozó cége Rákóczitelepen több mint húsz helyi munkavállalót foglalkoztat. A beruházás elkezdődött telephelyükön, őszre tervezik a próbaüzemet.

Cs. I.

Már épül az új üzemcsarnok Orosháza/Rákóczitelepen. Aszódi Ferenc ügyvezető a helyszínen elmondta, a próbaüzemet ősztől tervezik

Aszódi Ferenc ügyvezető igazgató a telepen mutatta a folyamatosan zajló munkákat. Elmondta, a veszélyhelyzet sem állította meg a begyűjtést és a feldolgozást. A fejlesztést azért is tartja aktuálisnak, mert meglévő partnereikkel elérték kapacitásuk határait. Ráadásul mostanra felmérték piacaikat, Nyugat-Európában is jelen vannak. A beruházást 550 millió forint kamatmentes hitelből és 167 millió forint saját forrásból valósítják meg.

– Ez az a 600 négyzetméteres csarnok, amihez lebetonoztunk egy 3500 négyzetméteres teret a telepünkön, amely magában foglalja az alapanyag és a termék tárolásához szükséges támfalrendszert is – mutatta meg az építkezésen a már kész szerkezetet, ami őszre okosüzemként működhet, automatizált szabályozórendszerrel, szinte zárt technológiaként. Egyedi fejlesztésű szoftver felügyeli majd az egész technológiai sort.

Már épül az új üzemcsarnok Orosháza/Rákóczitelepen. Aszódi Ferenc ügyvezető a helyszínen elmondta, a próbaüzemet ősztől tervezik

A minőségre eddig is nagy hangsúlyt fektető feldolgozó a folytatásban még nagyobb precizitással, hatékonysággal végezheti majd a munkát. Az újdonsült technológia a szennyezett lakossági csomagolású üvegeket is képes lesz feldolgozni.

– Ez a beruházás igényel még kézimunkaerő-többletet, tervezünk négy-öt főt felvenni, de alapvetően olyan munkafolyamatok lesznek itt, amelyek emberi beavatkozást nem tesznek szükségessé. Csak egy példa: most a kamionnal beérkező alapanyagot szemrevételezéssel és közelítő értékeléssel végezzük. A modern technológia ezt is elvégzi helyettünk, s ezáltal a beszállítók felé még pontosabbak lesznek teszteléseink, visszajelzéseink – szemléltette a változásokat a beruházás egyik elemével Aszódi Ferenc.

Az üveghulladék-feldolgozó beszállítója a Békés megyei hulladékkezelő Dareh is, de szinte valamennyi közszolgáltatóval keretszerződésük van, s tudnak nagyobb mennyiségben alapanyagot venni.

– A lakosságtól kizárólag közszolgáltató gyűjtheti be az üveghulladékot, ez törvényi szabályozás, mi saját konténereinkkel csupán ipari felhasználóknál vagyunk jelen – tette hozzá az ügyvezető.

A hazánkban termelődő síküveghulladékot Orosházán hasznosítják újra, de ide importálnak Romániából is. Az újrahasznosított anyag 90 százalékát az orosházi öblösüveggyár használja fel alapanyagként, valamint az O-I Glass olaszországi cége.

Az ügyvezető elmondta, jelenlegi kapacitásuk révén évente mintegy 25 ezer tonna sík- és öblösüveg-hulladékot tudnak feldolgozni, amit eddig döntő részben ipari üzemektől szereztek be. Az új technológia révén – a tervek szerint két-három év alatt – további 10-15 ezer tonna szennyezett üveghulladékot is fel tudnak majd dolgozni. A tisztább, egyneműbb, szennyeződésmentes anyagok ára kedvezőbb a piacon, így a beruházás várhatóan bevételnövekedést jelent az orosházi cégnek. Uniós követelmény az üveghul­ladék nagyobb fokú újrahasznosítása is, amiből kapacitáshiány van Magyarországon.

Hazai tulajdonú cég maradtak

Valaha családi vállalkozásként működött az üveghul­ladék begyűjtésével, feldolgozásával foglalkozó kis cég. Öt éve tulajdonosváltás történt, akkoriban éves szinten 7-8 ezer tonna üveghulladékot dolgoztak fel. A Fer-Marik Kft. 2019 óta viseli a Re-Glass nevet. A társaság továbbra is 100 százalékban hazai tulajdonban maradt.

Előzmény:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában