közlekedés

2020.05.28. 19:44

Kiderült, melyik autó a békésiek kedvence

Tavaly országosan 158 ezer új autót értékesítettek. Békésben valamivel több mint két és fél ezret helyeztek forgalomba. Az előző év egyébként bővülést mutatott, nagyságrendileg tizenöt százalékkal több új négykerekűt regisztráltak a korábbiakhoz képest.

Busi Ottó

Az elmúlt évben egészen pontosan 2598 új személyautót regisztráltak megyénkben – derült ki a Datahouse Kft. adataiból. Az új járgányt választók kedvenc márkája a Suzuki, ebből 420 járművet vásároltak Békésben, a Dacia áll a második helyen 329-cel, a képzeletbeli dobogó harmadik fokára pedig az Toyota került 218 autóval. Népszerű volt még a Ford, az Opel, a Renault, a Kia, a Volkswagen és a Škoda. Ezekből márkánként több mint százat rögzítettek a megyében. Érdekesség, hogy az előző évben olyan luxusautókból is forgalomba helyeztek egyet-egyet Békésben, mint a Jaguar vagy a Maserati.

A használt járgányok magyarországi piacát jelentős mértékben a magánszemélyek mozgatják /Illusztráció: Shutterstock/

A Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetségének közleménye szerint idén áprilisban – a koronavírus-járvány miatti korlátozások eredményeként – alig tizedére csökkentek az újautó-szerződéskötések. A korábbi megrendelések miatt ez a drámai visszaesés csak részben látszik meg az adatokban: az előző hónapban 6170 új személykocsit helyeztek forgalomba, ami éves összevetésben így is több mint 50 százalékos csökkenésnek felel meg. Ágazati szereplők szerint a visszaesés arányaiban Békés megyében is hasonló lehetett.

A használt járgányok piacát jelentős mértékben a magánszemélyek mozgatják. Azok akik autóbehozatallal foglalkoznak – a határon átlépő forgalom zárlata miatt – továbbra sem tudnak újabb járműveket behozni, ami a meglévő kínálat folyamatos csökkenését okozza. Tavaly egyébként megyénkben összesen 3706 használt gépkocsi került forgalomba. Itt a sorrend eltér az új autóktól: a Volkswagen, az Opel és a Ford a legnépszerűbb márkák. Ezen három gyártó járműveiből összesen 1349 darab került a békési utakra. Az alsó- és középkategória mellett prémiummárkák négykerekűi, de luxusautók is érkeztek: Por­schéből rögtön nyolccal bővült a megyei állomány, de a szemfülesek eggyel több Lamborghinit is láthatnak az utakon.

A hírportálunknak küldött adatokból ugyan nem lehet kiszűrni az elektromos kocsikat, mindenesetre a Tesla-gyár által készített ilyen járművek szerepelnek a listán, ebből újat egyet sem regisztráltak szűkebb hazánkban, használtból viszont négy darab is került a békési utakra. Az egyik hazai használtautó-portálon ezen modelleket 12 millió forinttól hirdetik, azok eladói.

Támogatás az e-járművekre

Pályázni lehet tisztán elektromos autók és segédmotoros kerékpárok beszerzésének támogatására – jelentette be nemrégiben Kaderják Péter, a szaktárca energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára. A vissza nem térítendő támogatás összege 11 millió forintos beszerzési ár alatt a 2,5 millió forintot is elérheti gépjárművenként, a 11-15 millió forint közötti autóknál a támogatás maximum 500 ezer forint. A taxis szolgáltatók esetében a támogatás a beszerzési ár 55 százaléka is lehet. Elektromos segédmotoros kerékpárt cégek és egyéni vállalkozók, főként futárok vehetnek a pályázat keretében, a 100 ezer és 1 millió forint közötti robogók esetében a támogatás elérheti a beszerzési ár 55 százalékát. A pályázatok benyújtása június 15-én indul. Magyarországon jelenleg körülbelül 18 ezer elektromos jármű van forgalomban, a támogatással pedig várhatóan 1200-1500 kerülhet az utakra. Az országban jelenleg körülbelül 800 nyilvános elektromos töltőállomás van.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában