Karanténvideóval készülnek a csabai fúvósok

Noha a közelmúltban meghozott járványügyi enyhítéseknek köszönhetően lassan újraindulhat az élet, a zenészeknek, együtteseknek türelmesebbnek kell lenniük. A békéscsabai Csaba Big Band karanténvideó készítésével foglalatoskodott az utóbbi időben. A zenekar vezető trombitásával, Biró Tamással beszélgettünk.

N. T.

– Mikor és milyen körülmények között találkozott teljes létszámban utoljára a Csaba Big Band?

– Ha jól emlékszem, lassan már két hónapja nem tudtunk összejönni próbálni. Az utolsó próba már a vírusfrász jegyében telt el, az idősebb tagok jelezték is, hogy ha lehet, ezt a próbát most kihagyják. Egyébként ilyesmi még soha nem fordult elő, az idősebb tagok szinte sosem hiányoznak a próbákról.

– Az utóbbi időben hogyan oldották meg a felkészülést?

– Sajnos most, hogy nem tudunk személyesen találkozni, nyilván nehezebb az egységes hangzást kialakítani. Ahogy közeledett a videónk felvételének ideje, megpróbáltuk mi is ezen csiszolni, ezért akivel csak lehetett, online átvettük az anyagot.

Skorka Zoltán hangtechnikus (balra) és Illyés Miklós, a Csaba Big Band motorja felvétel közben /Fotó: Felegyi Anikó/

– Egy ilyen helyzetben nehéz az egységet megtartani, pláne, hogy az együttes tagjainak nem ez a zenekar a főállása...

– Igen, nagyon nehéz a zenekart a nagy létszámból adódó problémák miatt összetartani. Az érdekesség az egészben az, hogy az eredményes munka feltételei számunkra biztosítva vannak; remek próbahelyünk van, kaptunk támogatást kotta vásárlásra, rendelkezésünkre áll egy stúdió és annak professzionális csapata. Egyszóval minden segítséget megkapunk, hogy egy ilyen magas színvonalú együttes működjön Békéscsabán.

– Hogyan jött a jelenleg is készülő karanténvideó ötlete?

– Én a Facebookon láttam hasonló kezdeményezéseket. Talán egy héttel a karantén kihirdetése után Illyés Miklós, a zenekar motorja hívott fel egy hasonló ötlettel. A felvett dalra egyébként nem véletlenül esett a választás, üzenete van már a címnek is: Nem adom fel!

– Hogyan zajlottak a munkálatok? Mikor lesz meg a gyümölcse?

– Az anyagot a Csabagyöngye stúdiójában rögzítettük. Mindenki egyenként játszotta fel a szólamát. Ez azért eltért az eddigi gyakorlattól, de hamar beleszoktunk az új helyzetbe. Bízom benne, hogy most már napokon belül elkészül a képanyag összevágása, és megoszthatjuk a felvételt.

– Milyen célokat tűztek ki a közeljövőre nézve?

– Eredetileg április közepére terveztük a szokásos tavaszi koncertünket, de az élet közbeszólt, és erről sajnos lemaradtunk. Nagyon reméljük, hogy augusztus végén a Csabagyöngye előtti teraszon végre eljátszhatjuk az LGT legnagyobb slágereit feldolgozó műsorunkat.

Komoly munkát igényel a műfaj

Biró Tamástól megtudtuk, hogy a stílus rendkívül aprólékos munkával jár.

– A hangszercsoportoknak teljesen azonosan kell megformálni az adott zenei anyagot. Ezt talán úgy a legkönnyebb megérteni, ha egy zongoristára gondolunk, akinek az öt ujja egy-egy zenészt jelképez az adott szekcióban és ezeknek az ujjaknak egyszerre kell megszólaltatni az akkordot – ecsetelte.

– A big band stílus nehezen viseli az egyénieskedést, kivéve amikor feláll, vagy kilép a zenekar elé a szólista, hogy egy rögtönzést csavarjon az adott témára – tette hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában