Galériával

2020.05.14. 16:46

Jövőre nyitja ki kapuit a szabadkígyósi kastély

A tervek alapján jövőre megnyitják a felújítás alatt álló szabadkígyósi Wenckheim-kastélyt. Jelenleg közel ötvenszázalékos a készültség. A park és a kert azonban mától kezdve a nagyközönség számára ismét látogatható.

Vágvölgyi Nóra

Több, mint 3 milliárd forintból valósul meg Békés megye egyik kiemelkedő látványossága, a szabadkígyósi Wenckheim-kastély felújítása. A beruházást az Európai Unió 1,7 milliárd forinttal, a magyar kormány pedig 1,5 milliárd forinttal támogatja.

– A Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram keretében 39 műemlék – 20 kastély és 19 vár – újul meg országszerte. A program célja, hogy – a műemlék-helyreállítás és az örökségmegőrzés alapvető szempontjai mellett – egy egységes, Európában is egyedülálló, jól értékesíthető turisztikai termékcsomag valósuljon meg – mondta dr. Virág Zsolt miniszteri biztos a kastély csütörtöki bejárásán.

Dr. Virág Zsolt ismertette a szabadkígyósi kastély kiállítási tematikáját, amely a Vendégségben Wenckheiméknél címet viseli, és a historizmus korának, a 19. század második felének főúri életformáját mutatja be. A miniszteri biztos hangsúlyozta, a Nemzeti Kastélyprogram keretében megújuló épületeket – a szemléltetés hagyományos eszközei mellett – interaktív módon mutatják be a látogatóknak. A vendégek VR szemüveg használatával átélhetik a repülés élményét, kipróbálhatják a személyzeti hívócsengő-rendszert, korabeli képeslapot készíthetnek egy preparált íróasztalon, illetve könyvajánló installáció is készül, de a korabeli divat világáról és a gasztronómiáról is érdekes információkat kaphatnak a látogatók – hívta fel a figyelmet.

Glázer Tamás szólt arról, hogy az évszázados múltra visszatekintő szabadkígyósi Wenckheim-kastély és a védett kastélypark építészeti-műszaki megerősítésével a mai kornak megfelelő turistafogadás feltételei és egy egyedi turisztikai kínálat biztosítása valósul meg. Ennek eredményeként tovább erősödik a térség turisztikai vonzereje, ami hozzájárul annak gazdasági fellendüléséhez – tette hozzá a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nkft. ügyvezető igazgatója.

Kiemelte, a nagyszabású projekt során megújul a kastély főépületének teljes földszintje, a pince egy része, a főlépcsőház és a kilátótorony, valamint a főépület közvetlen környezete. Restaurálják a falfestéseket, a padló- és falburkolatokat, a főépületben teljes tető- és homlokzat felújítás, utólagos szigetelés és gépészeti munkák, valamint teljes körű közműfejlesztést is végeznek – sorolta.

A park mától ismét látogatható

Mint kiderült, a tartószerkezet munkálatai, a talajnedvesség elleni szigetelés, a tetőfelújítás és a közművesítés befejezés közeli állapotban vannak, az épületgépészeti, épületvillamossági és kertészeti feladatok több mint 50 százaléka elkészült, és a restaurálás is zajlik. Hozzátette, idén áprilisban megkezdődhetett a kiállítási és üzemeltetési eszközök közbeszerzésének előkészítése.

A csütörtöki bejáráson Glázer Tamás bejelentette, a járványügyi helyzet kedvező alakulására való tekintettel és a kormánydöntésekkel összhangban a NÖF NKft. fokozatosan újra megnyitja műemléki helyszíneit. A nyitás első ütemeként a létesítmények parkjai és kertjei május 15-e, péntektől a nagyközönség számára nyitvatartási időben ismét látogathatóak lesznek.

A kastélyparkokat és kerteket a járványügyi ajánlások betartása mellett mindenki saját felelősségére, pünkösdig pedig térítésmentesen látogathatja. Az épületek járványügyi szempontból biztonságos látogathatóságának előkészületeit pedig megkezdték – tájékoztatott a NÖF ügyvezető igazgatója.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában