kolerajárványban elhunytak

2020.05.25. 11:24

Jelöletlen temetőhelyre bukkantak Szabadkígyóson

Keresztet emelne a település, egy, a község határában fekvő jelöletlen temetőhelyre, ahol az 1831-es kolerajárványban elhunyt helyiek nyugszanak – tudtuk meg a szabadkígyósi polgármestertől.

V. N.

20200514 Szabadkígyós Balogh József polgármester a koleradombra szeretnének emelni egy keresztet. Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre György

Balogh József elmondta, a Fekete István utcában fekvő domb tetején most egy mérnöki kő van, így sokáig azt hitték, hogy ez csak egy mérnöki halom, pedig mint ­kiderült, ez egy jelzés nélküli temetőhely. Mindezt a település megbecsült polgára, a tavaly nyáron elhunyt Hankó József helytörténeti kutató derítette ki.

– Szenvedélye volt a múltunk feltárása. Hihetetlen tehetsége volt a történelemtudományhoz. Többek közt kutatta, hogy a településtörténetben, közel kétszáz éve, 1831-ben volt egy kolerajárvány, amely igen sok áldozatot követelt Szabadkígyóson és Újkígyóson egyaránt. A község határában van egy domb, ahová eltemették a kolerában elhunyt betegeket – mondta el a településvezető.

Balogh József polgármester elmondta, a mérnöki dombnak hitt koleradombra egy keresztet szeretnének emelni /Fotó: Imre György/

Hozzátette, szerették volna Hankó József azon írását előkeresni, amely mindezt feldolgozta, de a koronavírus-járvány miatt ez eddig nem sikerült. Elárulta azonban, hogy Hankó József lánya, amint elmúlik a járványveszély, hazajön, és átadja ezt a tanulmányt, amit a település szeretne publikálni. Mint megtudtuk, a helytörténeti kutató nemcsak a domb keletkezését, történetét kutatta, de azt is kiderítette, hogy kik azok, akik a jelöletlen ­sírban fekszenek, mind a mai napig.

– Az elhunytak nyughelyére, a dombra pedig szeretnénk egy keresztet kihelyezni, melyet még maga Hankó József javasolt – osztotta meg hírportálunkkal a hírt a település polgármestere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában