Orsós Krisztián

2020.05.13. 06:17

A lábát adta kislányáért, de 22 évesen elhunyt az eleki futballista

Párja, Netti és most egyéves kislányuk, Lilien, valamint az egész család és rajtuk kívül is sokan gyászolják Orsós Krisztiánt. A 22 éves, eleki labdarúgó kedden a békéscsabai kórházban hunyt el. Egy sérülés után alakult ki daganat a bal lábában. Kislánya miatt az amputálást választotta, mert így nagyobb esélyt mutatkozott, hogy felnevelhesse Lililent. Hiába küzdött, szervezete feladta az életért vívott harcot.

Ny. L.

Fotók: Imre György

Fotó: Imre Gyorgy

Orsós Krisztián a Lőkösháza megye II-es csapatának csatáraként egy tavalyi rangadón, az első félidőben két gólt is szerzett a zuhogó az esőben. A nagyon mély talajon a második játékrészben sérülést szenvedett, de ebben senki nem volt vétkes. Elsőre kívülről nem is látszott, hogy nagy a baj, de amikor idén januárban a családnál jártunk, Krisztián elmondta, ő már akkor érezte, hogy ez komolyabb egy mindennapos sportsérülésnél.

Fotók: Imre György

Orvosok vizsgálták az ifjú középcsatárt, mert bevizesedett, bevérzett a bal lába, és több vizsgálat után Budapesten már daganatot feltételeztek a szakemberek. Ezt, sajnos, a szövettani vizsgálat megerősítette.

– Válaszút elé állítottak a specialisták – emlékezett vissza eleki látogatásunkkor – Megpróbálják kiszedni a már ökölnyi nagyságú daganatot, ami a legrosszabb helyen van, de nem biztos, hogy a műtétet túlélem. Ha igen, akkor is nagy eséllyel maradnak rákos sejtek, és olyan daganatról van szó, mely hamar áttéteket okozhat. Pár hónapos volt akkor a kislányom. Rá gondoltam, valamint arra, hogy látnom kell, ahogyan felnő. Így belementem abba, hogy a bal lábamat térdtől lefelé levágják, mert ezzel nagyobbak az esélyeim a gyógyulásra.

Ez tavaly augusztusban történt. Októberben a méretre elkészített műlábával már passzolta is a labdát gyermekének. Januártól aztán kemoterápiás kezeléseket kapott. Azt mondta, ahogy addig, azután sem töri meg a betegség, sőt, erősebbnek érzi magát, mint korábban. Ahogy Krisztián januárban fogalmazott, a Jóisten akarta így. Elvesztette ugyan a bal lábát térdtől lefelé, de megmaradt számára a legszentebb dolog a világon, a családja.

Aztán mutatta a gólszerzési statisztikáját. Sokkal alacsonyabb szinten ugyan, de versenyben volt Messivel, a Barcelona sztárjával. Mindketten több gólt vágtak, mint ahány meccsen pályára léptek. Krisztián centerként Gyulán, Lőkösházán és Eleken, az ifit és a felnőtt csapatokat is számítva 257 találkozón 277-szer talált a kapuba.

– Sajnos, ez már biztosan nem változik, de örülök, hogy élek – emelte ki januárban a fiatalember. – Nagy tehetségnek kiáltottak ki, rajongtam a labdarúgásért. Sokszor álmodok azzal, hogy a pályán vagyok, és gólt rúgok. Aztán felébredek, és szembesülök a valósággal, a visszafordíthatatlannal.

Párja akkor elmondta, nehéz azzal együtt élni, hogy huszonévesen ilyen nehéz helyzetbe került Krisztián, és rajta keresztül a család is. Szó nincs ugyanakkor arról, hogy bármiért hibáztatnák. Ami megtörtént, azon nem lehet változtatni.

Miként azon sem, hogy kislánya egyéves születésnapja után pár nappal a fiatal labdarúgó már az égi futballpályákon rúgja a gólokat. ,,Nyugodj békében, Krisztián!”

Továbbra is segít az önkormányzat

Netti kiemelte, Krisztián sérülése után sok segítséget kaptak Lőkösházáról és Elekről is. Szelezsán György, Elek polgármestere elmondta, a Magyar Labdarúgó Szövetség anyagi támogatásából az önkormányzat vett egy lakást a családnak a városban. Nemrégiben költöztek be. Bá ez a város tulajdona, de bármeddig használhatják, immáron, sajnos, csak anyuka és gyermeke, és csupán a közműveknek kell fizetniük. A családnak eddig is rendszeresen szociális támogatást nyújtott az önkormányzat, és ezután is figyelemmel kísérik az édesanya és a leánya sorsát.

Liciten vette meg a Fradi játékosának cipőjét, hogy segítsen Krisztiánnak

Sokan segítettek a lábamputáció után Orsós Krisztiánnak és családjának. Szilágyi László, a békéscsabai Körös-Szerviz Kft. dolgozója például Lovrencsics Gergőnek, a Fradi labdarúgócsapata játékosának a dedikált futballcipőjét vette meg 181 ezer forintért internetes liciten, és személyesen adta át Eleken a pénzt a fiatalembernek, akinek nagyon sok kiadása volt a betegsége, a budapesti kezelésekre eljutás miatt.

A cipőt Molnár Zoltánné, a Gyulai Amazok női futballcsapat vezetője ajánlotta fel Szelezsán Györgynek, Elek polgármesterének, hogy hirdessék meg árverésre Orsós Krisztián javára. Molnár Zoltánné elmondta, a dedikált cipőt Lovrencsics Gergő édesapjától kapta, akivel évtizedek óta baráti a kapcsolata.

Szilágyi László kiemelte, ő a vásárlással a bajba jutott eleki csatáron szeretett volna segíteni, akit egyébként személyesen nem is ismert. Hozzátette, a jótékonyság iránt elkötelezettek, hiszen a koronavírus időszakában például számos ápolónak vagy egészségügyi dolgozónak az elromlott autóját javították meg ingyen.

Lőkösházán is gyászolják a fiatal futballistát

A lőkösházi sportkör vezetősége is mély megrendüléssel értesült róla, hogy korábbi igazolt futballistája, gólkirálya, Orsós Krisztián a betegséggel vívott hosszú harc után elment. Az egyik közösségi oldalon a Krisztiánnal megnyert bajnokság utáni és a gyógyulásáért rendezett jótékonysági meccs képével búcsúztak. Szűcsné Gergely Györgyi, Lőkösháza polgármestere így köszönt el a 22 éves labdarúgótól: ,,Nyugodj békében Krisztián! Legyen neked könnyű a föld!”

Kapcsolódó cikk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában