Hirdetés

2020.04.09. 12:51

Tapéta vs. festék – melyiket válasszuk?

Nehéz lenne teljes meggyőződéssel kiállni egyik vagy másik faldekorációs megoldás mellett, hiszen mindkettőnek megvannak a maga előnyei és hátrányai is. Előnyei, melyek olyan csalogatóvá teszik ezeket, illetve hátrányai, amik miatt vagy teljesen elkerüljük őket, vagy kompromisszumos megoldáskánt, megtanulunk ezek negatívumaival együtt élni. Egy biztos: szeretjük a szép falakat, azokat, amik egyéniséget, stílust árasztanak.

Mivel időnk nagy részét a négy fal között töltjük, ezért sem mindegy, hogy mivel borítjuk be falainkat. Nagyban meg tudja határozni egy helyiség alaphangulatát az, hogy milyen színűek, mintázatúak falaink. Mint ahogy azt sem mindegy, hogy ezt a hatást mi hozza létre. Egy, a könnyű kezelhetőségéről és változatosságáról ismert, pénztárcabarát megoldás, a tapéta, vagy az időtállóság jegyében valamilyen falfesték, ami lehet, hogy hosszabb időre szól, mégis a felvitele nagyobb kosszal és macerával jár.

Tapéta és festék – pro és kontra érvek

Lakásfelújításkor vagy építkezés során komoly fejtörést okozhat, hogy melyiket válasszuk. Számos lehetőségünk van a határtalan kreativitás kibontakoztatására, azonban még így is nehéz lehet a döntés, és okozhat pár álmatlan éjszakát, míg ki nem találjuk, mit szeretnénk viszontlátni a falainkon.

A tapéták reneszánszukat élik, és egyre többen döntenek mellettük otthonuk vagy nyaralójuk, hétvégi házuk esetében is. A tapétázott falakat általában melegebbnek, barátságosabbnak, otthonosabbnak érezzük. A manapság kapható vlies tapéták például rendkívül korszerű megoldást nyújtanak, gyorsan felhelyezhetők és pofonegyszerűen karbantarthatóak.

Találunk köztük egyszínű és mintás tapétákat is, de a dizájner színeket, mintákat, anyagokat kedvelők is megtalálhatják ezek között a számításaikat.

Választhatunk festhető tapétát is, aminek nagy előnye, hogy akár 2-3 évenként átfestve új hangulatot, megjelenést adhatunk a szobának, és utána megint évekig nem lesz gondunk a falainkkal.

Manapság a tapéta már nem csak egy falburkoló megoldás, sokkal inkább faldekoráció, a lakberendezés egyik alapeszköze. A kereskedelemben ma is kapható tapéták tökéletesen kiszolgálják a legkülönfélébb dekorációs igényeket, és anyaguknál fogva meleg felületet adnak. Vannak köztük kifejezetten tartós darabok, és olyanok is, amik remekül eltakarják a fal kisebb hibáit, egyenetlenségeit.

És bár tapétázni könnyű, mégis talán egy kicsivel pepecselősebb és időigényesebb, mint a falakat mázolni. Kell hozzá némi kézügyesség, szépérzék, főleg ha nem akarjuk szakemberre bízni, hanem magunk vennék kezünkbe a munkálatokat.

Ehhez képest a falfestést talán egyszerűbben megoldhatjuk még úgy is, ha eszünk ágába sincs szobafestőt hívni. Jó, ha tudjuk, nem csupán fehér vagy semleges színek közül választhatunk akkor sem, ha tapéta helyett inkább festenénk. Manapság divatos a lakást élénkebb, rendhagyóbb színekre festeni, melyek beragyogják a belső teret, és amik a hangulatunkra is jó hatással vannak.

A falfesték nagy előnye, hogy védi a falfelületet a káros hatásoktól, emellett esztétikus látványt nyújt, viszont kicsit ridegebb, mégis kedvező ár-érték aránya emellett is szól.

Ha nem tudunk dönteni, variálhatjuk is a két megoldást. Használjunk egy falrészen valamilyen figyelemfelkeltő tapétát, míg a többi fal lehet egyszínű, ami ezt még jobban kiemeli.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában