Békés megye

2020.04.16. 19:41

Nem iszogathatnak a közterületeken

Polgármesterek osztották meg bejegyzéseiket közösségi felületeiken jelezve, nemcsak a kijárási korlátozás, hanem a helyi rendeletek értelmében is tilos a közterületi italfogyasztás. Ezek az alkalmak bizony gyakran csoportosulásokat is eredményeztek.

Hírlap-összeállítás

Medgyesegyháza polgármestere, Kraller József tapasztalatait osztotta meg a lakossággal és az észrevételeket, melyek befutottak hozzá. Közterületen, boltok környékén ugyanis csoportosulások, közös italfogyasztások történtek. Többen a vendéglátóhelyek bezárását kifogásolták.

– Tájékoztatok mindenkit, a vendéglátóegységek működtetésére központi szabályozás született. Az italfogyasztás közterületen sem a központi, sem a helyi rendeletünk szerint nem megengedett normál élethelyzetben sem. Felhívom a lakosság figyelmét, hogy a boltokban vásárolt alkoholtartalmú termékeket otthon fogyasszák el! Kértem a rendőrség munkatársait a veszélyhelyzetre született korlátozások betartásának a szigorúbb ellenőrzésére. Kérek mindenkit, hogy az előírásokat, az érintkezés szabályait maradéktalanul tartsuk be! – fogalmazott a városvezető.

Nemcsak a kijárási korlátozás, a helyi rendeletek értelmében is tilos közterületen inni /Illusztráció: shutterstock/

Hasonló észrevételt tett közzé a magyarbánhegyesi polgármester, Sódarné Varga Gyöngyi, értésére adva a lakosságnak, tilos közterületen gyülekezni, italt fogyasztani.

Battonyán is volt e jelenségre példa. Ezt Boros Csaba erősítette meg érdeklődésünkre. A polgármester elmondta, a napszámosok többen kiültek valahol, de a helyi polgárőrséggel, rendőrökkel sikerült megoldani, hogy megértsék, ennek most nincs itt az ideje. A Korona Szálló előtti parkolóban ha nem is a közös italozás, de az együttlét kedvéért többször fiatalok csoportosultak, ma már helyre állt ott is a rend – mondta el a városvezető.

Szinte egyáltalán nem jellemző a köztéri italozás Békésen. Különösen igaz, mióta a dohányboltok bezárnak 15 órakor – tájékoztatott Gyarmati Sándor. A békési, egyben a Békés megyei polgárőrség elnöke kifejtette, korábban esetenként lehetett olyat látni, hogy egy-egy cigaretta mellett néhányan összegyűltek, elfogyasztottak egy-egy italt is.

– A központi változtatás egyik célja éppen az, hogy a gyülekezéseket megszüntessék, ami sikerült is – ecsetelte Gyarmati Sándor. Hozzátette: naponta járőröznek a városban, a boltok környékén. Azt látják, hogy már nem fordul elő ilyesmi.

– Néha megjelenik az utcákon egy-egy dülöngélő ember, ami felvet érdekes kérdéseket, például, hogy honnan indul ilyen állapotban haza. Akadhat egy-két zughely, de a közterületi italfogyasztás biztosan elhanyagolható – tette hozzá.

– Korábban előfordult, mostanra szinte teljesen visszaesett a közterületi italozások száma Mezőberényben – mondta el kérdésünkre Siklósi István. A polgármester emlékeztetett arra, hogy a veszélyhelyzet kihirdetésekor megtörtént néhány alkalommal, hogy a boltok elé többen kiültek, ott fogyasztották italaikat. Részben a figyelmeztetések, részben az óvatosságnak köszönhetően mostanra ez is megszűnt.

Figyelmeztetés, helyszíni bírság

Békés megyében a rendőrök nem találkoztak a járőrszolgálatuk során nagyobb csoportosulásokkal. Közterületi szeszesital-fogyasztás miatt voltak olyanok, akiket figyelmeztettek, Békésen és Gyulán pedig volt olyan rendőri intézkedés, amely helyszíni bírsággal zárult. Gyulán, egy dohánybolt előtt ketten, Békésen pedig, szintén egy dohánybolt előtt, hárman ittak alkoholt – értesültünk a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság ügyeletes szóvivőjétől.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában