Kérik a szállásadókat: ne fogadjanak vendéget a járvány idején

Közös felhívásban kérte kedden a szarvasi és békésszentandrási polgármester településeik üdülőtulajdonosait arra, hogy a járvány idejére függesszék fel tevékenységüket és ne fogadjanak vendégeket.

Vásári Erzsébet

Kifejtették, a Szarvas-Békésszentandrási Holt-Körös településeik egyik legnagyobb értéke, nyugalma és gazdag élővilága csodálatos élményt nyújt az ott lakók és a turisták számára egyaránt. A kedvező időjárás és a közelgő ünnep miatt várható a látogatók számának jelentős növekedése, ami normális körülmények között örvendetes.

A koronavírus terjedésével azonban a helyzet jelentősen megváltozott. Az emberek országon belüli mozgása ugyanis növeli a járvány terjedését, általa kapcsolat jöhet létre fertőzött és kevésbé fertőzött területek között, ami kockázatot jelent.

Babák Mihály és Sinka Imre ezért arra kéri a szállásadókat, hogy nyaralóik kiadásával ne kockáztassák önmaguk és településeik lakosságának lakosságának egészségét.

Hozzátették, az olaszországi tapasztalatok azt mutatják, hogy súlyos következményei lehetnek annak, ha a lakosság nem veszi komolyan a kijárási korlátozást, az otthonmaradás fontosságát. A veszélyhelyzet idején pedig a lakóhelyünkön maradással tudjuk lecsökkenteni veszélyeztetettségünket. Térségük ráadásul csak az állandó lakosok létszámához igazodó egészségügyi feltételekkel rendelkezik, ezért a turisták számának növekedése komoly kihívást jelentene ezen ellátás terén is.

Babák Mihály elmondta, mintegy ezer üdülő van térségükben, melyekbe az utóbbi napokban egyre nagyobb létszámban érkeztek – főként Budapestről – látogatók, hogy itt „vészeljék át” a járvány idejét. Hozzátette, ahogy a fentiekből is kiderül, ez több szempontból is problémás településeik számára. Egyrészt észrevétlenül magukkal hozhatják Békésbe a vírust az ország legfertőzöttebb területéről, másrészt a helyiekkel ellentétben a kijárási korlátozást sem tartják be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában