Gészi

2020.04.15. 19:44

Felújítják a békéscsabai iskola épületét

Összesen több mint kétszázmillió forintból újul meg a Gészi. A diákok helyett jelenleg a felújításban résztvevő szakemberek látogatják az intézményt, és végzik el az iskola megújítását. A munka pedig gőzerővel zajlik, több területen is. Mint megtudtuk, a Békéscsabai Szakképzési Centrum (BSZC) Nemes Tihamér Gépészeti, Informatikai és Rendészeti Szakgimnáziuma és Kollégiuma épületén energetikai fejlesztés, és korszerűsítés történik.

B. O.

20200415 Békéscsaba BSZC Rendészeti kollégium felújítása zajlik Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre Gyorgy

Mucsi Balázs a BSZC főigazgatója elárulta, az “A” épület, és az étkező nyílászáróit cserélik ki, tető-, víz- és hőszigetelés történik, a külső hőszigeteléssel pedig szavai szerint egy kívülről is 21. századi intézmény képét mutatja majd a kollégium.

Elmondása alapján előbbinél nagyságrendileg száz nyílászárót cserélnek, a szigetelés mellett pedig napelemes-rendszert is kiépítenek, amellyel jelentősen csökkenek majd az üzemeltetési költségek. Mindezek mellett új fűtési- és melegvíz-ellátási rendszert alakítanak ki, ezzel pedig az épület jelenlegi energiafogyasztása nagyságrendekkel csökkenhet majd.

A felújítással pénzt spórolnak, amit aztán a diákokra fordítanak /Fotók: Imre György/

Hangsúlyozta, több mint nyolcvan százalékkal nő meg az épület energiahatékonysága, a megspórolt összeg pedig Békéscsabán marad, amit aztán az intézmény a saját belátása szerint a diákokra fordíthat. Az energetikai fejlesztések mellett akadálymentesítés is történik, kialakítanak két mosdót, valamint a főbejáratnál egy akadálymentesített feljárót is.

A BSZC bízik benne, hogy hamarosan visszatérhetnek diákok és egy teljesen megújult külső arculat fogadja őket. Mucsi Balázs úgy fogalmazott, reményeink szerint a következő tanévet már a megújult intézményben kezdhetik a fiatalok.

A főigazgató egyben kiemelte, a megyeszékhelyen a szakképzési centrum összes kollégiuma megújul, illetve a tervek szerint minden intézménynél fotovoltaikus rendszert alakítanak ki, a felhasznált napelemek pedig összesen fél hektárnyi területet tesznek ki, ezzel pedig évi több tízmillió forintot takarítanak meg. Az így megspórolt összeget pedig elsősorban az oktatás technikai fejlesztésére kívánják átcsoportosítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában