A járvány mielőbbi megfékezéséért imádkoztak Jaminában

Autós szentmisét tartottak vasárnap – az országban az elsők között – Békéscsabán, a jaminai Jézus Szíve római katolikus templomnál. A délelőtti alkalmon mintegy tizenöt járművel vettek részt a családok, a hívek. Bauer Csaba plébános hangsúlyozta, a szentmise így személyesebb, mint tévén, rádión, számítógépen, okostelefonon keresztül.

L. B.

20200426 Békéscsaba Békescsabai Jaminai Jézus szíve Plébánia országosan elsők közök autós szentmisét tartanak vasárnap 9 órától Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre Gyorgy

– A koronavírus-járvány miatt a hitéleti tevékenység olyan módon korlátozott, hogy csak hívek személyes jelenléte nélkül lehet szentmisét, istentiszteletet tartani. Máskor a templomok nyitva lehetnek, ám akkor is be kell tartani a szabályokat, kellő távolságot kell tartaniuk egymástól az egy-egy imára betérőknek – mondta Bauer Csaba, a jaminai Jézus Szíve templom plébánosa.

Az autós szentmisét Bauer Csaba plébános celebrálta Jaminában. /Fotó: Imre György/

Hozzátette, a hívek tévén, rádión, interneten keresztül kapcsolódhatnak be a szentmisékbe, az istentiszteletekbe, az azonban szerinte nem nyújt olyan élményt, közelséget, mintha valóban a templom közelében lennének. A csoportosulás nem engedélyezett és nehézkes is lenne betartani az előírásokat egy szabadtéri rendezvénnyel, ezért döntöttek az autós szentmise mellett.

– Ez egyfajta hiánypótlás akar lenni. De nem én találtam fel a spanyolviaszt, a szomszédos országokban és a Fejér megyei Előszálláson van erre precedens – folytatta. Addig szeretné folytatni az autós szentmiséket Jaminában vasárnaponként 9 és 18 órakor, amíg a korlátozásokon annyira nem engednek, hogy a hívek a szentmisékre, istentiszteletekre visszatérhessenek a templomokba.

A vasárnap délelőtti alkalomra mintegy 15 autó érkezett, azokat besorakoztatták a Jézus Szíve templom előtti térköves, füves területre olyan módon, hogy a kocsik srégen álltak. A bal oldali első ablakokat letekerve hallgathatták a hívek a plébános – kihangosított – szavait, az énekek pedig felvételekről csendültek fel. Az oltárt a templom bejárata előtt helyezték fel.

Bauer Csaba törekedett arra, hogy lehetőleg minél rövidebb legyen a szertartás. Szentségi áldozás nem volt, lelki azonban igen, minden egyes autóhoz odament a szentmise végén. A kocsik pedig stílszerűen dudaszó közepette távoztak, köszönetet mondva mindenkinek, aki a járvány megfékezéséért dolgozik.

A reményre vagyunk teremtve

Nem a félelemre, a rettegésre, hanem a reményre vagyunk teremtve. A hit mindenkibe be van oltva, csak esetleg elnyomja a világ zaja – fogalmazott Bauer Csaba. A jaminai plébános fontosnak tartja ebben a helyzetben lelkileg erősíteni az embereket, valamint azt, hogy a reményt keltsék, ne a pánikot.

– A reményből erő és bölcsesség fakad – fűzte hozzá. Hangsúlyozta, imákra van szükség önmagunkért, szeretteinkért, az egész világért.

A hívek pedig kérték, hogy adassék nekik testi, lelki és szellemi egészség, amiből erőt meríthetnek a hétköznapokban. Imádkoztak, köszönetet mondtak az egészségügyi dolgozókért, az egyenruhásokért, a felelős döntéshozókért, mindenkiért, aki a frontvonalban dolgozik a járvány ellen.

Videó: Tóth Nikolett

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában