Békés megye

2020.03.19. 11:29

Már el is kezdődött az idei pollenszezon

Idén az enyhe időjárás miatt korábban kezdődik a pollenszezon. Jelenleg főként a ciprus- és tiszafafélék virágpora lehet zavaró, de a kőris és a nyár pollenjének koncentrációja is közepes szinten tetőzhet. A szakemberek szerint annak, aki érintett, érdemes már most elkezdeni szedni az allergia elleni gyógyszereket.

Busi Ottó

Az Országos Meteorológiai Szolgálat pollenjelentése szerint az elkövetkező napokban a ciprus- és tiszafafélék virágporának koncentrációja országszerte jellemzően a közepes tartományban várható, helyenként elérheti a magas szintet. Az éger virágpora várhatóan közepes, a hét vége felé alacsony, a mogyoróé alacsony koncentrációban lesz jelen. A kőris és a nyár pollenkoncentrációja jellemzően közepes, esetenként magas szintet érhet el. A juhar, a szil, valamint a fűz virágpora országszerte alacsony koncentrációban lehet jelen. A kültéri allergén gombák spóraszáma továbbra is alacsony marad.

Az allergia mértékétől függően már érdemes lehet elkezdeni szedni a tünetek mérséklését szolgáló gyógyszereket /Illusztráció: Shutterstock/

– Az enyhe időjárás miatt korábban kezdődik a pollenszezon, az allergia mértékétől és az előző évek tapasztalataitól függően már érdemes szedni a gyógyszereket – mondta Nékám Kristóf allergológus nemrégiben az M1 csatornán. Hozzátette: a kora tavasszal virágzó fák pollenjei mellett már megjelentek a fűpollenek is, amelyek a legtöbb allergiás megbetegedésért felelnek. Csapadékos időjárás esetén még inkább fokozódni fog a levegő pollenszintje – hívta fel a figyelmet Nékám Kristóf. A professzor elmondta, minden korosztály érintett lehet, a légúti allergia ugyanis mem függ az életkortól, a leggyakoribb azonban a 15-30 évesek között.

Dr. Halmai Zoltán fül-orr-gégész szerint az allergia elleni harcban a legfontosabb, hogy pontosan diagnosztizáljuk, mire érzékeny az érintett. Az ilyentájt gyakori orrfolyást, orrdugulást akár már orrcseppekkel is enyhíthetjük, az állandó égő, viszkető érzés, szemkörnyék- és arcduzzadás esetén viszont gyógyszerre is szükség lehet. Ebben az esetben mindenképp forduljunk orvoshoz, ugyanis a kezeletlen allergia gyakran asztmává alakulhat – hívta fel a figyelmet dr. Halmai Zoltán.

Gyógyszerekkel enyhíthető

Antihisztaminokkal enyhe esetekben, antihisztamin és helyileg alkalmazandó szteroidokkal középsúlyos, illetve súlyos esetekben enyhíthető a panasz. Előnyük a gyors hatásbeállás és a hatás függetlensége a kiváltó pollentől. A recept nélkül kapható, nyálkahártya-lohasztó szerek azonnal hatnak, de a hozzászokás nagyon könnyű, és végső soron több problémát okozhat, mint az allergia maga – mondta el prof. dr. Nékám Kristóf.

– Az immunterápiákat manapság elsősorban nyálkahártyára csepegtetve használjuk. Előnyük, hogy többéves, évente körülbelül 3 hónapos használat az alkalmazók több mint felében kifejezetten enyhíti, esetleg meg is szünteti azt az allergiát, amelyikkel szemben alkalmazzák a pollenkivonatot. A gyógyszerek elérhetőek, az antihisztaminok egy része recept nélkül is kapható. Az orrban és szemben alkalmazható, szteroidtartalmú gyógyszerek receptkötelesek, egy részük OEP-támogatott – részletezte az allergológus.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában