energiatermelés

2020.03.17. 11:29

Egyre több békési háztetőn látható napelemes rendszer

Az ország egyik legnagyobb naperőműve füzesgyarmati, mely önmaga több ezer háztartás villamosenergia-igényét fedezi. Nemcsak vállalkozások, önkormányzatok látnak fantáziát a napelemes energiatermelésben, hanem magánszemélyek is. Megyénkben is egyre többen vágnak bele a beruházásba, és termelik meg a nap erejével a család, a háztartás számára szükséges áramot.

Busi Ottó

A háztartási napelemes rendszer kiépítése egymillió forinttól kezdődik /Illusztráció: Shutterstock/

Mint megírtuk, a közelmúltban három napelemparkot ­állított üzembe a Mol: Százhalombattán, Tiszaújvárosban, valamint ­Füzesgyarmaton; a három létesítmény együttes ­teljesítménye 18,4 megawatt. Az ágazati összesítések jelenleg a füzesgyarmatit az ­ország legnagyobb naperőművei közt említik, mely egyébként a településen jelen lévő vállalat bányászati üzemének területén valósult meg. A Világgazdaság által közölt adatok szerint 5,4 megawatt teljesítményre képes a park, ami több ezer háztartás villamosenergia-igényét fedezi.

A közeli Szeghalom is élen jár a megújuló energia terén. A településen a polgármesteri hivatal mellett többek közt óvodák, a művelődési központ, az idősek otthona és a sportcsarnok is napelemek, napkollektorok segítségével fedezi energiaszükségletének egy részét. Macsári József polgármester elmondta, az érintett fogyasztókat figyelembe véve, a villamosenergia-felhasználás átlagosan 70-80 százalékkal csökkent. Egyébként a település mellett nemrégiben egy, a füzesgyarmatihoz képest közel feleakkora, 2,5 megawatt kapacitású napelemparkot adtak át, ez nagyságrendileg 2 ezer háztartást tud ellátni villamos energiával.

A háztartási napelemes rendszer kiépítése egymillió forinttól kezdődik /Illusztráció: Shutterstock/

De nemcsak a vállalkozások és a települések látnak fantáziát a napelemes energiatermelésben, hanem magánszemélyek, háztartások is. Baji Norbert, a megyeszerte napelemes rendszerek tervezésével foglalkozó Elko-Solar Kft. ügyvezetője kifejtette, tapasztalataik alapján az elmúlt négy-öt évben megnövekedtek az igények a napelemes rendszerek iránt, ugrásszerűen azonban az utóbbi két-három évben emelkedett meg a számuk. A napelemes rendszerek telepítési költségeiről szólva hozzátette, a bekerülési érték alsó határa jellemzően 1 millió forint, a felső pedig az ügyfél igényei szerint ennek sokszorosa is lehet.

Az árat befolyásolja a rendszer mérete, a napelemek típusa, vagy éppen az, hogy egy- vagy háromfázisú rendszert építenek ki. Az ügyvezető szerint ezen háztartási rendszerek megtérülése 8-10 évre tehető. A kivitelezések ideje a finanszírozási formától függően eltérő lehet, de a telepítendő napelemes rendszer engedélyeztetési eljárása általánosságban egy-másfél hónap alatt lezajlik mindegyik szolgáltatónál.

– Elmondható, hogy a saját erőből történő kifizetések esetén ez az idő nevezhető a kivitelezés várható idejének. A külső finanszírozású kivitelezések esetén ezt az időt a pályázat vagy hitel elbírálási ideje alakítja, az engedélyeztetés ezektől függetlenül ugyanúgy végbemegy. Ilyen esetekben akár fél esztendő is eltelhet, mire a napelemes rendszer a helyére kerül. Magánszemélyek egyébként nagy arányban finanszírozzák MFB hitelből a rendszereket, hiszen így sokszor az áramszámlájuk összegét át tudják csoportosítani a havi törlesztőrészletre, úgymond „kiváltják” azt – mesélt a fejlesztések részleteiről Baji Norbert.

Támogatják a megújulót

A napelemes rendszer rendkívül környezetbarát és egyre olcsóbb villamos energiát biztosít, ezért támogatják, hogy elterjedjen Magyarországon – hangsúlyozta nemrégiben Kaderják Péter. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára hozzátette, jelenleg 1200-1300 megawattnyi áramkapacitás áll rendelkezésre Magyarországon, amely részben a háztetőkön elhelyezett napelemekből, részben pedig napelemes áramtermelő erőművekből származik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában