anyanyelvi tanárok

2020.03.14. 06:55

A nyelv mellett a nyitottságot is megismerhetik az orosházi kisdiákok

Az orosházi református iskolában két nyelvi lektor – más szóval: anyanyelvi tanár – dolgozik és segít a gyerekeknek, hogy könnyebben elsajátítsák az angol nyelvet. Amerikából érkezett a fiatal, indiai származású Malika Verma és a nyugdíjas Brett Arbogasy is. Élvezik az európai emberek szeretetét, elégedettek az orosházi diákok nyelvi képességeivel; ők maguk viszont megküzdenek a mi nehéznek mondott magyar nyelvünkkel.

Csete Ilona

A református iskola kilenc éve két tanítási nyelvű oktatási intézmény. Víghné Pintér Lilla igazgató elmondta, egy pályázati program keretében az iskolájuk is pályázik anyanyelvi tanárokra, de a jelöltek is keresik a világban az olyan oktatási intézményeket, ahol taníthatják anyanyelvüket. Szerencsés egymásra találásra már sokszor akadt jó példa: többen több évet is eltöltöttek náluk. Volt, aki családjával együtt választotta Orosházát.

Gulyás Katalin nyelvtanár elmondta, Budapesten orientációs napokat tartanak a lektoroknak, hogy könnyebben beilleszkedhessenek a magyar szokásokba, az életvitelbe. Gyakorlati útmutatásokat kapnak, megismertetik őket az európai kultúrával, a magyar oktatási rendszerrel. Néhány kifejezést is megtanulnak, hogy könnyebben boldoguljanak majd a mindennapokban.

A református iskola két anyanyelvi lektorát, Malikát és Brettet a negyedikes diákok is nagyon megkedvelték /A szerző felvétele/

Malika az egyetemi évei során olyan kurzuson is diplomát szerzett, ami feljogosítja a tanításra. Ezután járt Spanyolországban, Franciaországban is. Igazi világutazó, aki megfordult az USA tizenegy államában is. Szeretett volna a nyugati után kelet-európai tapasztalatokat szerezni.

– Keresem a helyemet a világban, ez életformává vált. Kis létszámú csoportokban foglalkozok az orosházi gyerekekkel – mondta el mosolyogva; és ahogy nekik, nekünk is mesélt gyökereiről, az indiai kultúráról, az ottani szokásokról. Kiemelte: arra mindig felhívja a magyar diákok figyelmét, hogy adjanak hálát annak, ami megadatik nekik, legyenek hálásak mindenért. Malika imád olvasni, indiai ételeket főzni, mandalákat készít és naponta többször meditál. Ő a tervei szerint nyáron megy tovább. Azt mondja, Olaszország, Írország és Ausztrália egyaránt vonzó számára. Ökoszemléletű fiatal, aki pártolja az újrahasznosítást.

Az amerikai nyugdíjas, Brett tovább marad Orosházán. Adta magát a kérdés: aki leszerel az amerikai hadseregtől, az nyugdíjasként elindul világot látni?

– Nem hiszem – nevette el magát az Ohio állambeli kis faluból érkezett férfi, aki családja, két gyermeke és két unokája beleegyezésével döntött a nagy kalandról. Nem bánta meg.

– Ebben az iskolában annyi gyermek van, mint amekkora a mi falunk közössége. Azt olvastam Európáról, hogy nagyon sok kastélya, vára van, engem pedig ezek nagyon érdekelnek. Szerettem volna lektorként tanítani, s közben eljutni olyan helyekre, ahol ilyen csodás építészeti örökségekkel találkozhatok. Már Prágában is jártam turistáskodni – tette hozzá. Brett Amerikában is szeretett túrázni; elárulta, eddig az USA harminc államában járt. Az sem kis teljesítmény.

Vendégszerető a magyar ember

A két amerikai anyanyelvi tanár jól érzi magát Orosházán. Sztorikat meséltek arról is, milyen nyelvi nehézségeik akadtak vásárláskor, de ez nem szegi kedvüket. A diákok élvezik, amikor őket taníthatják magyar szavakra. Mindketten elmondták, a magyar emberek kedvesek, támogatók, barátságosak. Brett szerint Orosháza csendes, tiszta kisváros benyomását kelti. Egy dolgot hiányol: itt nem szokás, hogy szabad tűzön sütögessenek. Az hiányzik az amerikai nyugdíjasnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában