Újszalonta

2020.02.27. 19:44

Összetartozásunkat szimbolizálja a trianoni emlékfa

Országszerte tizenhárom településen, köztük a Békés megyei Újszalontán is őshonos almafát ültettek a trianoni tragédiára emlékezve csütörtökön a Nemzeti Színház színészei.

Vásári Erzsébet

Fotó: Imre Gyorgy

A teátrum színművészei a Trianon 100 rendezvénysorozat részeként, a békediktátumra emlékeztető, Tizenhárom almafa című Wass Albert-bemutatóhoz kapcsolódva ültettek egy-egy almafát Budapesten kívül tizenkét olyan határ menti településen – Somoskőfalu, Balassagyarmat, Tompa, Kelebia, Tarpa, Újszalonta, Dunasziget, Magyarszombatfa, Berzence, Sátoraljaújhely, Gyálarét és Nagylak –, amelyek mind áldozatául estek az egykori békeszerződésnek.

Tóth Auguszta színművész közvetítette a Nemzeti Színház üzenetét /Fotók: Imre György/

Újszalontán a dévaványai származású Tóth Auguszta Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész képviselte a Nemzeti Színházat. Beszédében elhangzott, az elültetett fák összetartozásunkat szimbolizálják és kifejezik, hogy senki nincs egyedül, hiszen együtt emlékezünk. Hozzátette, éppen ezért terveik között szerepel, hogy további tizenhárom, határon túli településen is ültetnek majd almafákat.

Tóth Auguszta, Jova Tibor polgármester és Kiss László alpolgármester közösen ültette el az almafát

A színművész hírportálunknak elárulta, a trianoni események mélyen érintik, ezért is szívügye a megemlékezés, az előadásban kapott szerepét pedig egyfajta jutalomnak tekinti. Hozzátette, mivel Újszalontától nem messze, Dévaványán nőtt fel, így sokat és sokszor hallott a családi barátoktól Trianonról, illetve sokat olvasott is a témában.

Jova Tibor polgármester, Kiss László alpolgármester, Lunkán Attila falugondnok és a fa örökbefogadója, valamint Tóth Auguszta színművész

Jova Tibor polgármester elmondta, Újszalonta területét is mélyen sújtotta a békediktátum, hiszen az akkor meghúzott területek választották el attól a Nagyszalontától, amellyel évszázadokig szerves egységben volt. Az események következtében családokat, barátokat szakítottak el egymástól, a lakosság megélhetése nehézzé vált.

Végül elmondta, a Nemzeti Színháztól kapott, Tündérkertekből származó, Pónyik almafa oltványt örömmel fogadták. A teátrummal való közös ültetés után pedig azt kívánja, hogy a csemete hajtson, terebélyesedjen, nőjön nagyra, legyen bőtermő és váljon örök emlékké a jövő nemzedéke számára. Ezentúl szimbolizálja a magyar nemzet vágyát, akaratát, összetartozását és összefogását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában