Legek

2020.01.07. 13:51

Jól pörgött a lakáspiac Békés megyében

Bár a tavalyi év a teljes lakás­piacot nézve a nyáron megcsappanó kereslet miatt nem volt rekordesztendő, azért számos csúcs született. Az előző év lakáspiacáról és a megyei legekről az ingatlan.com segítségével tájékozódtunk. Szűkebb hazánkban volt olyan ház, ami órák alatt elkelt, és tavaly hirdettek közel egymilliárdért, de pár százezer forintért is ingatlant Békésben.

Busi Ottó

Balogh László, a portál vezető gazdasági szakértője elmondta, a feladott hirdetések száma eltérően alakult a különböző településeken. A megyeszékhelyeken 10 százalékkal, a városokban 7 százalékkal, a községekben – részben a júliustól elérhető falusi csok miatt – 8,5 százalékkal nőtt. A fővárosban azonban ellentétes a trend, ha ott keres valaki ingatlant, jó tudni, hogy a kínálat több mint 8 százalékkal csökkent.

A kereslet és kínálat alakulása mellett az ingatlan.com hírportálunknak azt is elárulta, hogy mely lakások keltek el a leggyorsabban tavaly Békés megyében. Még február 21-én hirdettek meg eladásra egy, a békéscsabai Kazinczy-lakótelepen található, 57 négyzetméteres lakást, amelyért 9,8 millió forintot kért a tulajdonos.

A lélektani 10 millió forint alatti árnak köszönhetően az ingatlan gyorsan gazdára is talált, így február 22-én már le is került az oldalról. Tavasszal is volt egy gyors adásvétel: április 29-én adta fel egy ingatlanközvetítő egy békéscsabai Andrássy úti, jó állapotú, egyszobás, 31 négyzetméteres garzonlakás hirdetését. Ez mindössze néhány nap alatt, 6 millió forintért kelt el. Egy másik hirdetést október 16-án adtak fel. Ott egy 2019-ben felújított, 86 négyzetméteres, mezőberényi téglalakást hirdettek eladásra, amiért a tulajdonos 24,9 millió forintot kért, és 26 órával később – másnap – a tulajdonos már túl is adott rajta. Ezt a három ingatlant értékesítették a leggyorsabban Békésben tavaly az ingatlan.com oldalán.

A portál csokorba szedte a legdrágább és legolcsóbb ingatlanokat is a megyében. A legmagasabb ár egy, az orosházi kertvárosban található luxusingatlanhoz tartozik, mely háromezer négyzetméteres telekkel, több mint tíz szobával, illetve szállodákat is felülmúló wellnessrészleggel rendelkezik. Ezért 894 millió forintot szeretne kapni a tulajdonosa. A második helyen áll egy komplett gyulai panzió: a meghirdetett ingatlant a várfürdővel szemben, kiváló elhelyezkedéssel, 22 szobával hirdetik eladásra. A jelenleg is működő, a hirdető szerint lényegében száz százalékban kihasznált, telt házas szállóért a vevőnek 600 millió forintot kell letennie az asztalra. Utánuk egy gyulai, háromlakásos luxustársasház következik 213 millióért.

A december végén legolcsóbban meghirdetett három Békés megyei ház egyben az ország három legalacsonyabb árú ingatlanja is volt, vagyis a portálon szereplő hirdetések közül ezek voltak a legkisebb értékűek. Köztük is a legkevesebbet egy kétegyházi, már részben szétbontott házért kell adni: telekáron keresi a gazdáját 300 ezer forintért. Egy mezőgyáni, részben összedőlt, 49 négyzetméteres vályogház 440 ezer forintba kerül. Ugyanennyit szeretne kapni a tulajdonos egy 40 négyzetméteres, közművek nélküli, kevermesi házért.

Besegített a falusi csok is

Balogh László szerint tavaly a nagyobb városokban a társasházi lakások voltak a legkelendőbbek. A legkeresettebbek a panellakások voltak, amelyek ára is dinamikusan emelkedett az elmúlt években, 2020-ban azonban már nem számítanak további jelentős áremelkedésre. Elmondta, 2019-ben népszerűek voltak az új építésű lakások is. Ez többek között az ötszázalékos lakásáfának és annak köszönhető, hogy 2019-ben valószínűleg évtizedes rekordot döntött a megépülő lakások száma – emelte ki.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján megyénkben a tavalyi év első felében nem sokkal kevesebb mint negyven családi házat adtak át, míg ugyanezen időszak alatt a kiadott lakásépítési engedélyek és egyszerű bejelentések száma együttesen közel száz volt.

– A magas nagyvárosi lakásárak a környező kistelepülések ingatlanpiacának élénkülését okozták – jelentette ki Balogh László. Az pedig, hogy júliustól a falusi csokot (családi otthonteremtési kedvezmény) már a használt lakások esetében is igénybe lehet venni felújítási megkötésekkel, a kistelepülések lakásállományának minőségi javulását is eredményezi – tette hozzá.

Borítókép illusztráció: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában