Senpai Díj

2020.01.23. 13:59

Díjazták az autista embereket támogató csabai edzőtermet

Az Autisták Országos Szövetségének Elnöksége tavaly is meghirdette a Senpai Díjat. Az elismerés azon személyek és szervezetek számára ítélhető oda, amelyek értő figyelemmel fordulnak az autizmusban érintett személyek felé, segítik őket céljaik elérésében. Egy békéscsabai spinningteremben jártunk, amely szintén a díjazottak között szerepelt.

Vágvölgyi Nóra

Káli-Andrási Edit edző (jobbról) egy éve tart edzéseket a mozogni vágyóknak /Fotó: Imre György/

Fotó: Imre Gyorgy

A város egyik forgalmas útszakaszán, egy kissé eldugott ajtón keresztül vezet az út a csabai spinning­terem felé, ahová folyamatosan érkeznek az órára igyekvő kerékpárosok. Itt kezdtek el edzeni néhány éve autista fiatalok is. Flender László, az Ózon Bike Spinning egyik edzője kezdte a beszélgetést. Elmondta, minden edzőnek, aki náluk ténykedik, egyfajta hobbi a tekerés, ahol a mozgás szeretetét átérezheti. Napközben a legkülönbözőbb területeken dolgoznak, de a szociális érzékenység mindannyiukban közös.

Úgy fogalmazott, az első fecskék az Aut-Pont Autista Gyermekekért és Fiatalokért Alapítvánnyal közös projektjük kapcsán érkeztek hozzájuk. Közülük pedig állandó vendég maradt Ádám és édesanyja, Éva, valamint József. Ők kitartóan, minden héten itt vannak az edzéseken, különlegessé és még családiasabbá varázsolva az apró edzőtermet.

Káli-Andrási Edit edző (jobbról) egy éve tart edzéseket a mozogni vágyóknak /Fotó: Imre György/

– Hálásak vagyunk Évinek, aki türelmesen tanít bennünket az autisták világában eligazodni. Az édesanya nagyon sokat segít nekünk, egyfajta tolmács a két világ között. Emellett folyamatosan támogatnak és stabil szakmai hátteret nyújtanak az Aut-Pont Alapítvány munkatársai is, akik minden kérdésünkre teljes körű gyakorlati segítséget adnak – osztotta meg Tóth Beáta edző. Hozzátette, az autizmus egy spektrumzavar, amely nagyon széles skálán mozog, nincsenek szabványtünetek, viselkedési formák. Elmondása szerint fontos az autisták számára, hogy a dolgoknak rendszere legyen, ez a mozgásforma pedig ezt biztosítja a számukra. Ugyanakkor ez egy nagyon biztonságos, hatékony egyéni kardioedzés, ahol egy motiváló közösség veszi őket körbe.

– A mögöttünk álló három év alatt ők is velünk fejlődtek, sokat javult a mozgáskoordinációjuk, a ritmusérzékük. Nekik ez egy biztonságos közeg, ahol minden mindig ugyanúgy történik, miközben kapcsolatot teremtenek velünk, a vendégekkel – fogalmazott.

– Az autista fiatalok nehezen fogalmazzák meg az érzéseiket, Józsi szokta azt mondani, miközben teker, hogy „ez jó, ez nagyon jó”. A maguk módján pozitív visszajelzéseket adnak, mosolyognak edzés közben. Jó érzés nekünk is ezt látni – vette át a szót Flender László.

Kerekes Gizella edző és a klub másik tulajdonosa, korábban az Aut-Pont alapítványnál is dolgozott, ahol hamar megérintette az, ahogy a szüleik segítik az autista fiatalokat, akik önmagukban elvesznének a kinti világban.

– Évi minden tanácsát megfogadtuk, hogy tudatos legyen minden mozdulatunk, mert ők pontosan azt csinálják, amit mutatunk. Az első időszakban sok munka és izgalom kísérte a közös edzéseket, hogy az számukra is érthető, biztonságos legyen, de ugyanakkor egy valódi edzést jelentsen. Ma viszont már szinte olyan, mint a levegővétel, annyira könnyű velük edzeni. Megtanultuk, megismertük egymást – tette hozzá az edző.

Volt, aki már ezredjére tekert

Mint megtudtuk, Ádám minden vasárnap délelőtt elmegy tekerni az édesanyjával. József viszont egyedül jár az edzésekre.

– Ő kicsit kommunikatívabb, szívesen beszélget velünk, szereti azokat a közösségi programokat is, amit az edzéseken túl szervezünk. Legutóbb Szanazugban tartottunk egy főzős, beszélgetős, egész napos találkozót. Megünnepeljük a fordulópontokat, ki mennyit tekert – árulta el Tóth Beáta. Kiderült, az egyik edzőnek például nemrég volt az ezredik tekerése.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában