Békés

2019.12.23. 14:37

Virág István szolgálatban tölti a szentestét

Ahogy az elmúlt években mindig, idén is szolgálatban tölti a szentestét Virág István, a békési polgárőrség tagja.

P. G.

Fotó: LP6DMK2

– Várhatóan este nyolc órától reggel hat óráig a város főterén fogok figyelni – számolt be programjáról Virág István. – Erre elsősorban elővigyázatosságból van szükség, mert néhány éve előfordult, hogy díszeket loptak el, és természetesen nem szeretnénk, ha ez még egyszer megtörténne.

Virág István idén is szolgálatban lesz szenteste /Fotó: Lehoczky Péter/

Elmondta, a sors valahogy úgy hozta, hogy december 24-én éjjel ő vállalja ezt a feladatot.

– Egyedül élek, így kötelességemnek éreztem, hogy mások számára megadjam a lehetőséget, hogy együtt töltsék a szentestét a szeretteikkel – mesélte a polgárőr. – Sokan azt hiszik, hogy nehéz órák ezek, pedig egyáltalán nem. Rádiót hallgatok, a járókelők közül is sokan rám néznek, beszélgetünk, eldiskurálunk egy kicsit. Sokan hoznak egy kávét vagy teát. Elrepül az idő.

Arra a kérdésünkre, hogy az elmúlt években bármi rendkívüli esemény történt-e, Virág István kiemelte: Békés nem csak a nevében békés város.

– Hirtelen nem tudok egyetlen olyan pillanatot sem felidézni a december 24-i szolgálataimból, amikor bárki olyat tett volna, amivel elrontotta volna a közösség ünnepét, a karácsony hangulatát. Kicsit bízom abban, hogy ebben nekünk, polgárőröknek is szerepünk van, hiszen lehetnek olyanok, akik esetleg kihasználnák a legtöbbek számára meghitt órákat például arra, hogy lopjanak – tette hozzá.

A békési polgárőrök egyébként nemcsak szenteste, de az ünnepek környékén végig, illetve a tél folyamán is gyakran látnak el kiemelt szolgálatot. Mint megtudtuk, ez összetett feladatot jelent. Figyelnek az idősekre, különösen azokra, akik egyedül élnek, de ugyancsak ellenőrzik, hogy mindenütt füstölnek-e a kémények. Ez utóbbi azt jelenti, hogy ha valakinek nincsen tüzelője, akkor azonnal igyekeznek segíteni. Ennek érdekében felveszik a kapcsolatot a helyi szociális szakemberekkel, de nem egy alkalommal megtörtént, hogy maga a polgárőrség, illetve annak elnöke, Gyarmati Sándor a saját fájából adott, hogy a rászoruló befűthessen. Szilveszter éjjelén pedig mikor a bulik miatt sok ház kiürül, szintén igyekeznek résen lenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában