Gádoros/Oxford

2019.12.14. 11:00

Az év egyik legjobb nővére lett Szekretár Andrea

Oxfordban az Év nővére választáson holtversenyben lett második az orosházi Táncsics gimnáziumban érettségizett, Gyulán tanult gádorosi egészségügyi szakember, Szekretár Andrea. A 17 éve Angliában élő hölgy az Oxford National Health Service 12 ezer dolgozója közül bekerült a legjobb 1500-ba, majd a legjobb nővér/védőnő kategóriában a döntőbe jutott.

Cs. I.

A világhálón gyorsan terjednek a jó hírek is. A gádorosiak gyorsan világgá kürtölték, milyen büszkék a falu szülöttére. Mi is a közösségi oldalon gratuláltunk Andreának, aki készségesen válaszolt kérdéseinkre. Elárulta, 17 és fél éve él Oxfordban. Kíváncsiak voltunk a kezdetekre is.

– Az orosházi Táncsics gimnáziumban érettségiztem, 1997-ben a gyulai egészségügyi főiskolán diplomás ápolóként szereztem első diplomámat. A főiskola után a Szegedi Gyermekgyógyászati Klinikán dolgoztam. Három évig mint három műszakos nővér, később a klinika és az ápolásoktatási osztály felkérésére mint klinikai ápolásoktató tevékenykedtem. A szakápolók és főiskolai hallgatók szakmai gyakorlatának koordinálásáért voltam felelős. Mellette óraadóként részt vettem a főiskolai gyakorlati oktatásban és a főiskolai hallgatók vizsgáztatásában is.

Andrea az előkelő második helyet szerezte meg /Fotó: BMH/

– Nagyon szerettem a munkámat, de megtakarított pénzem sosem volt. Munka mellett gyermekápolói oklevelet, illetve posztgraduális diplomát szereztem mentálhigiénés szakirányban. Minden szabad időmet, spórolt pénzemet képzésekre fordítottam. 2002 tavaszán, az ötéves főiskolai osztálytalálkozónkon volt csoporttársaim lelkesen beszéltek külföldi tapasztalataikról; 2002 júliusában már Londonban voltam – sorolta az előzményeket.

Andreát a gyermekklinika két év fizetés nélküli szabadságra engedte. Au pair-ként indult el, ami gyermekápolói tapasztalattal nem volt nehéz, de Angliából azonnal felvette a kapcsolatot egy oxfordi magán idős otthonnal. Hat hét után Londonból Oxfordba költözött. Munka közben alakult, formálódott a nyelvtudása. Ma már az Oxfordi Nuffield Orthopédiai Centrumban dolgozik főműtősnőként, ami hatalmas változás a gyermekklinika, az oktatás, az idős ápolás után. Ide 2007-ben mint vérvételes nővérke került, majd megpályázta a műtősnői állást.

– A mai tudásomat kollégáimnak köszönhetem, akik lelkesen beavattak a sebészet rejtelmeibe. Előléptetésemet vezető műtősnővé 2015-ben egy sikeres interjú révén értem el. Kórházi centrumunkban mindenféle ortopédiai esettel találkozunk, én leginkább térd- és csípőműtétekkel. A műtő napi rutinjáért, kezdő kollégáim betanításáért vagyok a felelős – ismertette Andrea mindennapi feladatait.

A négy oxfordi kórházat összefogó, 12 ezer alkalmazottal működő Oxford University Hospitals – NHS Trust oktatókórházban a munkatársak minden évben tizenkét kategóriában szavazhatnak a legjobb dolgozókra, így mondva köszönetet a legkiválóbbaknak, akik valamivel többet tettek a betegekért, a kollégákért.

– Minden jelölést, szavazatot indokolni kellett, majd szakmai bizottság döntött. Számomra hatalmas megtiszteltetés a kategórián belül, hogy bekerültem a három legjobb közé. Nyertesként egy védőnő kapta az elismerő címet kategóriánkban, én a nővér kolléganővel holtversenyben a második helyen végeztem – tudtuk meg Andreától.

Komoly szakmai sikert aratott az új módszer kidolgozásával

Nagyon sokan szavaztak, ám a végső döntés meghozatalát egy szakmai zsűri végezte.

– A vezetőim elismerését és a szakmai bizottság döntését annak köszönhetem, hogy sikerült egy praktikus módszert kitalálni és kivitelezni a műtétek előtti és utáni eszközök számolásával kapcsolatosan, ezzel elősegítve a műtétek hatékonyságát, zökkenőmentességét. Aki ismerős az ortopédiai sebészetben, az tudja, hogy egy-egy steril tálca akár 50–60 eszközt is tartalmaz, és sokszor 10–15 tálcát is kinyitunk a műtétekhez. Komplex műtéteknél még többet – árulta el a szakma rejtelmeit a főműtősnő.

– Az egyesével történő eszközszámolgatás a műtősnő számára lehetetlen a műtétre való koncentrálás közben. Fényképes albumokat készítettem, és átszerkesztettem a tálcákhoz tartozó listát, hogy jobban átláthatók legyenek. Ezzel időt és energiát nyerve, s nem utolsó sorban biztonságosabbá téve a műtétek lebonyolítását.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában