Szent István Egyetem

2019.11.21. 13:59

Tovább küzdenek a szarvasi agrárképzésért

A Szent István Egyetem (SZIE) vezetése megerősítette hírportálunknak, hogy a 2020/2021-es tanévben már nem indul graduális képzés (felsőoktatási szakképzés, alap- és mesterképzés) a szarvasi agrárcampuson. A jelenleg Szarvasra járó több mint kétszáz hallgató a tanulmányait a Szent István Egyetemen fejezheti be, egyéni döntésüknek megfelelően kifutó rendszerben Szarvason vagy választásuk szerint Gödöllőn.

Balázs Anett

Illusztráció: Shutterstock

Ahogy arról korábban beszámoltunk, november 8-án érkezett egy e-mail-üzenet Szarvasra az egyetem oktatási rektorhelyettesétől, melyben arra utasít, hogy a kar törölje a hozzá akkreditált képzéseket a 2020. évi felsőoktatási tájékoztatóból.

A hír eljutott a városvezetéshez is, majd Babák Mihály, Szarvas polgármestere tartott sajtótájékoztatót, ahol elmondta, keresik a megoldásokat a kar megtartására.

Kifejtette, a kiszivárgott hírek szerint úgy tudja, hogy az agrároktatás kétpólusú lesz: az egyik székhely Debrecenben, a másik a Dunántúlon lesz. Ezek egyikéhez szeretnének tartozni, ha pedig nem lehetséges, új fenntartót keresnek. Továbbá a SZIE Tájépítészeti Karához tartozó Szarvasi Arborétumot is átvennék.

Illusztráció: Shutterstock

A SZIE vezetősége hírportálunknak küldött válaszában szerepel, hogy országos tendencia a felsőoktatásba jelentkezők számának folyamatos csökkenése, különösen igaz ez az agrárképzésekre. Azonban a hallgatói létszámcsökkenés ellenére az elmúlt években a Szent István Egyetem campusainak fenntartási költségei változatlanok maradtak, ami egyre nagyobb terhet ró az intézményre. A szarvasi kar 2020. február 1-től – közvetlen rektori irányítás mellett – Öntözési és Vízgazdálkodási Intézetként működik tovább, tevékenységének középpontjában a kutatás áll a szakirányú továbbképzések mellett. Ezzel együtt a 2020/2021-es tanévben nem indul graduális képzés (felsőoktatási szakképzés, alap- és mesterképzés) a szarvasi campuson. A Szarvasra járó hallgatók a tanulmányaikat a Szent István Egyetemen fejezhetik be, egyéni döntésüknek megfelelően kifutó rendszerben a városban vagy választásuk szerint Gödöllőn.

Mindez összesen 237 hallgatót érint, köztük Nagy Illés Istvánt, a Fiatalok a Vidéki Értékek Megőrzéséért regionális igazgatóját is, aki többek között közösségi oldalukon kampányol a szarvasi kar megmaradásáért.

– A szarvasi agrárképzés nélkül, nincs vidéki élet és vidéki érték. A campus megtartása egyértelműen a fiatalok vidéken tartásának lehetőségét szolgálná, amit eddig is szem előtt tartott a kormányzás. Az igazi küzdelem most kezdődik, fontos azonban azt tisztázni, hogy elsősorban ez a harc nem valami ellen, hanem valamiért történik, és éppen ezért lehet olyan erős – hangsúlyozta Nagy Illés István.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában