Békés megye, galériával

2019.11.15. 16:59

Tizenegyezer gyermek reggelizett mézet

Hetvennyolc helyszínen a tavalyinál is több, összesen 10 ezer 961 óvodás és általános iskolás diák vett részt a Mézes Reggeli elnevezésű programon Békés megyében – tájékoztatta hírportálunknak Árgyelán János. Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) Békés megyei szaktanácsadója elmondta, minden intézményben szeretettel fogadták a méhészeket, és a legtöbb helyen kis műsorral is készültek az óvodások, iskolások.

Cs. I.-P. G.

– Mindig kedvező a fogadtatása, hogy a gyerekek, fiatalok kisebb előadások keretében megismerkedhetnek a méhek életével, a mézzel kapcsolatos tudnivalókkal – fogalmazott Árgyelán János. A tapasztalatokkal kapcsolatban kiemelte, jók a visszajelzések, nem egy olyan gyermek van, aki a mézes reggeli után gyakrabban fogyaszt mézet. Emellett a szülők számára is fontos gyermekeik egészsége és kérése.

A Gyulai Implom József Általános Iskola 5. számú Általános Iskola és Sportiskola Tagintézményében, vagyis a Lila iskolában második alkalommal rendezték meg a mézes reggelit, amelyen valamennyi évfolyam részt vett.

Mint azt Nagy Katalin tanárnőtől, a főszervezőtől megtudtuk, a diákok egy filmet nézhettek meg a méhészetről, a mézkészítésről, majd Mikó Jánosné méhésszel beszélgethettek is a látottakról. A fiatalok akác-, repce-, hárs- és vegyesmézet kóstolhattak, illetve olyan különlegességet is megízlelhettek, mint az édeskömény. Tízóraira mézeskalács került az asztalokra.

Fotó: Für Henrik

A gádorosi polgármester, dr. Szilágyi Tibor 60 méhcsaláddal méhészkedik. A településen tíz méhésztársával idén 6 tonna mézet adtak le. A gádorosi önkormányzat is csatlakozott a nemes kezdeményezéshez. A több mint 80 óvodás és a több mint 300 iskolás nem csak kóstolta a mézfajtákat Gádoroson, de kivetítőn ismerkedett a méhek munkájával, a méz előállításával.

Csatlakozott az európai mézesnaphoz az orosházi református óvoda és az iskola is. Pénteken együtt reggelizett az iskola minden diákja és ekkor a finom magyar mézé volt a főszerep: mézes kenyerüket jó ízűen elfogyasztották a diákok. Beszélgettek arról, a méheknek a mézgyűjtés mellett a beporzásban is óriási szerepük van, óvnunk kell őket.

A gyomaendrődi méhészek is segítettek a helyi óvodába szállítani a mézet

A gyomaendrődi méhészek példaértékű összefogásának köszönhetően pénteken délelőtt a Százszorszép, Margaréta és a Csemetekert Óvodába járó 237 gyermekek mézet reggelizett. A gyermekek számára az is kiderült, hogyan is került a méz az asztalukra. Megismerkedtek a méhek életével és a méhészek munkájával. A gyerekekkel együtt reggelizett Toldi Balázs, Gyomaendrőd polgármestere.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában