Békéscsaba - Galériával

2019.11.29. 19:00

Tanulmánykötetbe foglalták Szent-Györgyi Albert nézeteit

A Nobel-díjas magyar orvos, biokémikus Szent-Györgyi Albert oktatási nézeteiről részben Békés megyei szerzők tollából íródó tanulmánykötetet mutattak be pénteken Békéscsabán. Az eseményen az íróktól megtudhattuk, hogyan kötődnek a mű ihletőjéhez.

Vásári Erzsébet

Fotó: Imre Gyorgy

A BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiumában rendezett könyvbemutatón egyaránt jelen volt a kiadvány ötletgazdája, illetve annak Békés megyei szerzői is. Beszámolójuk előtt megtudhattuk többek közt, hogy az intézmény 2006-ban vette fel a híres orvos nevét, és azóta minden hozzá fűződő dátumot, jubileumot megünnepelnek.

Kmetykó András nyugalmazott matematika tanár, a könyv ötletadója elmondta, Szent-Györgyi Albert egy 1930-as szegedi kongresszuson egy olyan, mindenki számára meglepő beszédet mondott el, amiben az iskola új világát festette le. Ebben olyan elvek hangzottak el az oktatásról, melyek ha megvalósulnának, a diákok boldogan látogatnák az intézményeket. Hozzátette, ő maga bízik abban, hogy elképzelése még valóra válhat, és legkésőbb 2030-ra megváltoztatják a képzési rendszert. Ennek segítésére kívánta életre hívni Az emberiség jövője a neveléstől függ című kiadványt.

Dr. Malatyinszki Szilárd, a Kodolányi János Egyetem Orosházi Oktatási Központ székhelyi központi igazgatója, szerkesztő elmondta, több mint egy éve született meg a Szent-Györgyi Albert munkásságát, pedagógiai elveit kiegészítő kötet. Véleménye szerint a mű mindent összefoglal, amire a nevelésben ma szükség lenne, ezért célkitűzése a szerzőkkel együtt, hogy minden pedagógushoz eljuttassák.

Micheller Magdolna professzor emerita, a Gál Ferenc Főiskola tanára, szerző kifejtette, három oka is volt arra, hogy írásával hozzájáruljon a könyv elkészüléséhez. Az első, hogy tudomása szerint ő az egyetlen, aki Békéscsabán Szent-Györgyi Albert-díjjal rendelkezik. A második, hogy ő maga is jelen volt, amikor Szent-Györgyit 1973-ban díszdoktorrá avatták. A harmadik pedig, hogy néhány évvel ezelőtti szegedi útja épp akkorra esett, amikor a biokémikus szobrát avatták. Ezeken kívül pedig a mai napig csodálja az orvos szeretetét és törődését a diákok iránt.

Dr. Szemenyei Sándor, a Ruhaipari és Iparművészeti Szakképző Iskola és Kollégium nyugalmazott igazgatója, szerző elmondta, 2005-ben kezdett el foglalkozni a mű ihletőjével, amely során mélyebben is megismerkedett életrajzával és személyiségével. Tanulmányában filozófiai kérdéseit boncolgatta, és abból indult ki, hogy egy olyan személyről ír, akinek mindenhez köze volt, ami az emberrel kapcsolatos. Majd Szent-Györgyi egy mondását emelte ki, miszerint a béke és a háború nem politikai, hanem erkölcsi kérdés. Utóbbit egy komoly, de találó kijelentésnek gondolja.

Lukács József testnevelő tanár, torna mesteredző, szerző elmondta, mivel Szent-Györgyi több mint tíz sportágban remekelt egykor, így szívesen fogadta a felkérést, miszerint ebben a témában írjon róla. Kötődése hozzá többek közt abban nyilvánul meg, ő is az USA azon partszakaszán töltött el fél évet, ahol a Nobel-díjas orvos utolsó éveiben élt. Később azt a történetet mesélte el róla, amikor 90 évesen tolószékével kitolatta magát a partra, majd a vízhez érve belevetette magát és bár járni már nem tudott, átúszta az öblöt.

Olvasás közben bukkant névadóra

Tálas Csaba, a Szent-Györgyi Albert szakgimnázium igazgatója és szerző elmondta, intézményük integrációjakor az egyik legnehezebb szakasz az új név kiválasztása volt. Majd egy vasárnap esti olvasás során rábukkant Szent-Györgyi Albertre, ami különleges érzéssel töltötte el. Másnap felvetette ötletét, miszerint róla nevezzék el az intézetet, ami jó fogadtatásra talált. Hozzátette, épp ezért nagyon hálás volt a szerzői felkérésnek, hiszen általa még jobban megismerhette névadójukat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában