Füzesgyarmat

2019.11.19. 14:11

Komatállal várják haza a négyes ikreket

Nagyon várják már a nemrégiben született négyes ikrek, Panna, Anita, Anna és Richárd, valamint édesanyjuk hazatérését a debreceni kórházból a rokonok, ismerősök Füzesgyarmaton.

Nyemcsok László

Debrecen, 2019. október 28. Nagyné Kozák Anita (b2) és férje, Nagy Richárd (b) a Debreceni Egyetem Szülészeti és Nõgyógyászati Klinikáján született négyes ikrek szülei, valamint Lampé Rudolf, a Debreceni Egyetem Szülészeti és Nõgyógyászati Klinikájának igazgatója (j) és Sápy Tamás adjunktus (j2) az intézmény folyosóján 2019. október 28-án. Négyes ikrek születtek a klinikán október 24-én este, akik mesterséges megtermékenyítéssel fogantak, és a terhesség 32. hetében jöttek a világra császármetszéssel. MTI/Czeglédi Zsolt

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Fotó: Czeglédi Zsolt

A civil szervezetek tagjai sem ülnek addig tétlenül. Nagyné Banadics Anikó, a helyi kézműves egyesület elnöke kiemelte, a babák születése után 20 perccel már jelentkeztek a Nemzeti Művelődési Intézet Komatál-programjára.

– Ennek lényege annak a hagyománynak a felelevenítése, hogy ha újszülött érkezik a családba, a hozzátartozók, barátok, ismerősök 12 napon át ebédet készítenek számukra – emelte ki az elnök. – Ezzel tehermentesítik az újszülöttek legközelebbi hozzátartozóit attól, hogy főzzenek, és ehelyett inkább a gyermekekkel, a szülői teendőkkel foglalkozzanak.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Anikó kitért arra, kezdeményezésükhöz a Füzesgyarmatiak és Elszármazottak, valamint a Füzesgyarmati Nők Egyesülete, több helyi vállalkozó is csatlakozott. A fazekas által készített, zsűrizett főzőedényt a napokban átveszik, és utána csaknem két hétig főz valaki ebédet a társaságból a családnak.

Závogyán Magdolna, a Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezetője hangsúlyozta, a Komatál-felhívást tavaly tették közzé, és a Kárpát-medencéből nagyon sok fazekas, edénykészítő jelentkezett. Az 1200 munkából a zsűri 648 népi ipar- és népművészeti alkotást választott ki, és ezeknek a fotóit feltöltötték a Komatál-program honlapjára is. Ezekből választhatnak a legalább hattagú közösségek, akik vállalják, hogy 12 napon át abban az edényben viszik az ebédet az újszülött családjának. Cserébe a cserépedény az övéké marad. A hagyományőrzésnek abban is jelentősége van, hogy régi receptek kerülnek elő, amiket az elkészült étel fotójával feltöltenek a honlapra Komatál-program résztvevői.

Előzmények:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában