Békéscsaba

2019.11.25. 19:44

Felkészítették a gépeket a télre

Mintegy tucatnyi gép áll bevetésre Békéscsabán, a Tappe Kft. Gőzmalom téri telephelyén. Bár havazás és fagy egyelőre nem várható, a cég felkészült a téli feladatok ellátására, a városi utak, bicikliutak és járdák síkosságmentesítésére, a hó eltakarítására, ezt a közelmúltban tartott szemle is bizonyította.

Licska Balázs

BŽkŽscsab‡n a Tappe Kft vŽgzi a a h—eltakar’t‡st.

Fotó: Imre György

A város közigazgatási területén, vállalkozási szerződés alapján a Tappe Kft. végzi a téli útüzemeltetési feladatokat – ismertette a cég képviseletében Csóti János részlegvezető.

Kiemelte, a munka kiterjed a városi utakra, bicikliutakra, járdákra, hidakra, alul- és felüljárókra, zebrákra, buszöblökre és buszmegállókra, de a pontos helyszíneket a kontraktus szabályozza, a kft. hatásköre ugyanis nem terjed ki a megyeszékhely teljes belterületére. A feladatokat ütemekre bontották, nyilván elsőbbsége van a tömegközlekedéssel érintett utaknak és a gyűjtőutaknak.

Horváth Béla, a Tappe Kft. munkatársa mutatta a Gőzmalom téren betározott útszóró sót /Fotó: Imre György/

A mostani szezonban alapvetően tizenegy gépet használnak majd, ehhez a flottához csatlakoznak egy tehergépkocsi mellett a szállításhoz és rakodáshoz szükséges járművek. A síkosságmentesítésbe és a hó eltakarításába közvetlenül bevont tehergépjárművek és traktorok mindegyikét felszerelték sószóróval és tolólappal, tehát alkalmasak a téli útüzemeltetési feladatok ellátására. Újdonság: a bicikliutakon – a hatékonyság érdekében – keskeny nyomtávú, 20 lóerős traktorokat vetnek be.

Csóti János elmondta, szintén a vállalkozói szerződés rögzíti, hogy milyen típusú anyagból mennyit kell betárazniuk. A szezon kezdetéig 130 tonna útszóró sót, 80 köbméter homokot, 1 tonna fűrészport és 1 tonna környezetbarát csúszásgátlót halmoztak fel.

Szélsőséges időjárási körülmények között akár 30 munkatársat és 19 járművet is be tudnak vonni a feladatok ellátásába. A kontraktus alapján több mint 600 ezer négyzetméteren üzemeltetnek utcákat, 100 ezer négyzetméteren kerékpárutakat, valamint 18 ezer négyzetméteren végeznek kézi munkálatokat – és ez csak az első és második ütem, ami nem jelent minden békéscsabai közterületet.

Fő szabály szerint a havat akkor kell eltakarítani, ha a vastagsága eléri az 5 centimétert, addig síkosságmentesítés végezhető. Az úgynevezett ügyeleti időszak november 15-től március 15-ig tart, és ha a napi minimum hőmérséklet nem emelkedik +5 fok fölé, akkor ügyeletet kell tartani.

A lakóknak is takarítaniuk kell

Békéscsabán egy helyi rendelet értelmében a közterületek gondozása az ingatlanok tulajdonosainak, használóinak a feladata, mégpedig az ingatlanok határvonalától a közút széléig, de legfeljebb 15 méterig. Ez pedig azt jelenti, hogy az ingatlanok előtti, melletti járdák esetében a síkosságmentesítésről, a hó eltakarításáról is a lakóknak kell gondoskodniuk. Aki legalább 1 méter szélességben nem teszi járhatóvá a járdát az ingatlana előtt, mellett, megsérti a közösségi együttélés alapvető szabályait. A szabályszegő akár több ezer forintos bírságot is kaphat, a helyszíni bírság 5-től 50 ezer forintig terjedhet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában