Békéscsaba

2019.11.19. 13:59

Esztendők óta mosolyt csal a Degré utcai fiatalok arcára

Benedek István Zsolt, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigaz­gatóság főigazgatója a szociális munka napja alkal­mából köszönetét fejezte ki Berényi Nagy Péternek a Degré utcai gyermekotthonban élők példaértékű segítéséért, támogatásáért. Ennek apropóján beszélgettünk a kezdetekről, a fiatalokkal való közös munkáról.

Vágvölgyi Nóra

20191114_Tücsök Peti_Degré utcai Gyermekotthon_Békéscsaba_BÁ_BMH

Fotó: BENCSIK ADAM

Az intézménybe belépve régi ismerősként köszöntik Berényi Nagy Pétert – vagy ahogy mindeni ismeri, Tücsök Petit – a Degré utcai gyermekotthon fiataljai. Az előadó, grafikus hét éve jár hétfőnként hozzájuk, hogy örömzenéléssel tegye szebbé az itt lakók mindennapjait. Mint mondja, felesége teljes mellszélességgel támogatja, és minden évben az Angyalok szárnyalása gála után saját készítésű tortával lepi meg Tücsök Peti lelkes csapatát, akikkel a zene és a rajz nyelvén szólnak az emberekhez.

Tücsök Peti hét éve jár hétfőnként a Degré utcába /Fotó: Bencsik Ádám/

Ezt a hosszú évekre visszanyúló önkéntes társadalmi szerepvállalást ismerték el hétfőn Békéscsabán, ahol Benedek István Zsolt, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főigazgatója köszönetnyilvánító oklevelét is átvehette Péter. – Könnycsepp szökött a szemembe, mikor megkaptam ezt az elismerést, hiszen tudom, mit jelent az itt élőknek, ha figyelünk rájuk, segítünk nekik. De minden elismerés eltörpül a fiatalok mellett, értük, miattuk járok hétről hétre a Degré utcába – fogalmazott az előadóművész. Majd a kezdetekről mesél nekem. – Vidó György hívott el minket ide, még vagy húsz évvel ezelőtt, hogy tartsunk néha egy-egy műsort az itt lakóknak. Egy kis kimaradás után, körülbelül hét éve a Jaminai Közösségi Házban tartottam egy gyerekműsort, ahová a Degré utcai fiatalok is eljöttek.

A program végén odajöttek hozzám, hogy szívesen látnának engem az Angyalok szárnyalása gálaműsoron. Előtte már láttam ezt az előadást, ami egyszerre felemelt és megríkatott. Nem sokkal ezután megkezdtem a közös próbát a csapatommal. Januártól júniusig valamennyi hétfőn eljövök, hogy rajzoljak, doboljak, gitározzak velük – árulta el.

Ugyanakkor nehéz volt megtanulnia, hogy ők másak, de azzal, hogy másak, sokkal többek egészséges társaiknál. – Kezdetben volt bennem némi félelem, mert nem tudtam, hogyan kezeljem a helyzetet. De mikor lehoztak kerekesszéken egy fiatalt, és láttam, hogy a lábfeje ütemre kezd el mozogni, minden a helyére került. Ezért érdemes itt lenni, foglalkozni velük. Rengeteget tanulok tőlük, mert mindannyian mindennapi harcosok, akiknek az is kihívást jelenthet, hogy le tudjanak jönni a lépcsőn, vagy meg tudják fogni a kanalat. De mikor látom azt a boldog mosolyt az arcukon, amikor gitározni kezdek, ennél nekem nem kell több.

Rögtön hozzáteszi, hogy az itt dolgozó segítők nélkül, akik lehozzák, támogatják, ápolják, ölükbe veszik őket, szerinte fabat­kát sem érne.

Angyalokkal szárnyal

Szili Ilona, a Békés Megyei Szociális, Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat szociális és mentálhigiénés csoportjának vezetője hírportálunknak elmondta, a Berényi Nagy Péterrel való találkozásból egy csoda született. – Már több éve minden héten színesebbé teszi a hétfő délelőttjeinket. Énekel, dobol, gitározik, amivel mindig fergeteges hangulatot varázsol a lelkünkbe a foglalkozásokon. Műsorát különleges rajzokkal illusztrálja, amibe fiataljainkat is bevonja, akik nagyon élvezik a közös tevékenységeket, örömmel veszik, hogy aktív résztvevői a foglalkozásnak, és az elkészült rajzokat elvihetik emlékbe. Az Angyalok szárnyalása jótékonysági gálára évről évre felkészíti ellátottjaink egy csoportját, hogy együtt mutassák be a rengeteg próba gyümölcsét, a műsorszámot – fogalmazott a csoportvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában