Békéscsaba

2019.10.18. 20:33

Szlovák ételeket kínáltak

Jellegzetes szlovák ételeket készítettek pénteken a békéscsabai Szlovák Kultúra Házának udvarán. Szinte mindegyik szlovákok lakta megyei településről felléptek népdalkörök, illetve táncegyüttesek.

Ny. L.

Fotó: Imre György

Fotó: Imre Gyorgy

Krajcsovics Hajnalka, Kiszely András és Lipták Jánosné főszervezők elmondták, a Négy évszak fesztiválon a vetéstől az aratásig, a kukoricatöréstől a disznóvágásig elevenítettek fel szlovák hagyományokat.

A különböző helyekről érkezett csoportok saját ételeiket vonultatták fel. Volt tótkomlósi birkapörkölt, medgyesegyházi csörögefánk, nagybánhegyesi lakodalmas káposzta, berényi pásztortarhonya és almalekvár a csabaszabadiak révén. A csabaiak lecsót, túrós és brindzás haluskát, lakodalmas tyúkhúslevest, kiszelylevest, töltött káposztát, sült kolbászt is kínáltak.

Fotó: Imre György

A programot Lászik Mihály, a Csabai Szlovákok Szervezetének elnöke és Benedek Lašák, a Bihar megyei Sinteau (Nová Huta) polgármestere nyitotta meg, Szigeti Antal katolikus plébános és Kutyej Pál nyugalmazott evangélikus lelkész áldotta meg. A program szombaton a Csabai Szlovák Kolbászolással folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában