károk

2019.09.11. 17:14

Megtépázta a vihar a székelykaput, amit orosháziak állítottak harminc éve

Bogárzón a lóversenypálya bejáratát a hétfő esti vihar alaposan megtépázta, kidöntötte a székelykaput. A hatalmas faragott építmény romokban hever. Vajon megmenthető? A helyszínen kerestük és kaptunk választ a készítők egyikétől, Kaczkó Ádámtól, valamint az Orosházi Lovas Egyesület elnökétől, Kulik Ferenctől.

Csete Ilona

Megrongálta a székelykaput a vihar, ennek igen látványos nyomai máig láthatók a lóversenypálya bejáratánál. A faszerkezetet a heves szél bedöntötte, darabokra hullott az építmény, ami idén ünnepelné felállításának 30. évfordulóját. Egykoron, az Új Élet Termelőszövetkezet vezetősége elhatározta, felállíttat egy székelykaput. De erről meséljen az, aki még emlékezik azokra az időkre, amikor...

– ...még volt kádárüzem, s ahol hordókat készítettünk értékesítésre. A mi feladataink közé tartozott az is, hogy a lóversenyek előtt a fa építményeket javítsuk, pótoljuk, vagy újakat gyártsunk. 1986-tól ennek az üzemnek voltam a vezetője – pörgette vissza az idő kerekét Kaczkó Ádám. A ma már nyugdíjas szakembertől megtudtuk, amikor a székelykapu ötletétől eljutottak a kivitelezésig, akkor elmentek Szarvasra, tájékozódtak, miként is lássanak munkához.

A pálya bejárata romokban

– Szövetkezetünk jó kapcsolatokat ápolt Telkibányával, ott vásároltunk tölgyfát, ott voltak speciális megmunkáló-gépek, melyekkel előkészítették az alapanyagot, amit egyenesen Gyulára szállítottunk. Ott Kovács Géza fafaragó készítette el a székelykapu faragásait, mi pedig a tartószerkezetet és a kiegészítőket. Két lófej áll a bogárzói pálya bejáratánál, azokat ajándékba kaptuk – mutatott a már kissé megkopott, faragott szimbólumokra Kaczkó Ádám.

A szerző felvételei

A helyszínre jó hírekkel érkezett a lovas egyesület elnöke, Kulik Ferenc. Elmondta, elszenvedett viharkárt ez a kapu már korábban is. A mostaninak komolyabb következményei vannak. Egyelőre szétbontják, védett helyre szállítják az elemeket. Hozzáértő szakembereket keresnek a helyreállításhoz. Segítségre lesz szükségük, hogy a székelykapu eredeti állapotában fogadhassa majd a pályára érkezőket újra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában