szívügye a közösségépítés

2019.09.10. 11:25

II. János Pál pápát is kísérte Kiss Imre szarvasi plébános

Kiss Imre plébános múlt hónap elején Seidl Ambrus plébánost váltotta a katolikus gyülekezet élén Szarvason. A szegedi származású egyházi személyiség II. János Pál pápa közelében is tevékenykedett. Érdekes útja Olaszországból vezetett Szarvasra, ahol a közösség erejét szeretné kiteljesíteni.

Balázs Anett

Fotó: Imre Gyorgy

– Hogyan került a szarvasi gyülekezet élére?

– Hét év után Olaszország után visszatértem az egyházmegyébe, hogy azon a plébánián, ahol a püspök jónak látja, folytatom a lelkipásztori szolgálatot. Az elődöm hosszabb betegszabadságra ment, Szarvason pedig kellett valaki, aki plébános is, valamint az itteni Gál Ferenc Főiskolával tartja a kapcsolatot, ugyanis Szarvason a katolikus egyháznak van egy gyakorló általános iskolája. Békés megyét nem ismertem, mivel mindig Szegeden vagy annak környékén éltem.

Kiss Imre szívügyének érzi a közösségépítést, melyben már van tapasztalata /Fotó: Imre György/

– Miként érzékeli az elmúlt rövid időszakot?

– Alig több mint négy hete érkeztem. A tapasztalatom pozitív. A környék, a város, a természet szép. Szarvas egy kultúrhely, színházzal, sok programmal, gyönyörű épületekkel. Hitélet szempontjából kicsi katolikus közösség van, papíron mintegy kétezer fő. Templomba kb. tíz százalékuk jár, ők intelligensek, igényesek, nyitottak, segítőkészek, bizalommal és örömmel fogadtak.

– Milyen tervekkel érkezett?

– Az évek után szükségessé vált külső felújításokon túl, a legfontosabbnak az evangelizációt tartom, azaz Isten szeretetének jó hírét továbbítani az embereknek. Ebben úgy gondolom, nagyon fontos szerepet játszik a közösségépítés. Fontos egy jó lelkipásztor, ám egyedül nem igazán lehet hatékony és ezzel együtt hiteles. Egy igazi közösség, ahol a kölcsönös szeretet él, úgy vélem, tanúságtevő, illetve vonzó az emberek számára, mert mindenki vágyik egy olyan közösségbe, amely nem intézmény vagy valamilyen struktúra, hanem elsősorban család. Ez lenne tehát a koncepció, nyitott, befogadó közösséget építeni, amely megszólít és van üzenete.

– Mivel telt a hét év Olaszországban?

– Meghívást kaptam Lop­piano városába, Firenzétől 30 kilométerre egy fiatal településre, melyet 54 évvel ezelőtt alapítottak. Ez a Fokoláre mozgalomhoz tartozik, amely egy Olaszországban létrejött lelkiségi, megújulási mozgalom a katolikus egyházon belül. A településnek, amelyet a testvériség városának is neveznek, mindössze 800 lakosa van, amelyből 400 az állandó, a másik fele pedig évente, kétévente cserélődik. A változó lakosok – családok, fiatalok, szerzetesek, önkéntesek – az általában egyéves lelkiségi képzésre érkeznek a világ minden pontjáról. Illetve a papok vagy papnövendékek számára van egy központ, ennek a vezetése volt a feladatom, melyet egy négyfős csapattal közösen láttunk el. A 800 ember 65 országból jött össze, és azt modellezi, hogy ha lehet ilyen különböző kultúrájú, életkorú, felfogású emberekkel egy közösségben együtt élni testvériesen kicsiben, akkor ezt meg lehet valósítani nagyban is. Loppiano 1964-es alapítása óta már 25 ilyen városka született az öt földrészen, melyeknek egy törvénye van, ez pedig Jézus új parancsa: szeressétek egymást, ahogy én szerettelek titeket. Ez egyben a belépőjegy is, vallási hovatartozástól függetlenül.

A hittudományi főiskolán liturgiát oktatott a diákoknak

Kiss Imre Szarvas előtt három helyen – Kistelek, Szeged-Tarján, Újszeged – volt plébános, valamint a Hittudományi Főiskolán liturgiát is oktatott. Rómában két évig folytatta tanulmányait. Itt többször is találkozott II. János Pál pápával, sőt a magánkápolnájában vele együtt koncelebrált. Ferenc pápa pedig tavaly májusban épp akkor látogatott Loppiánóba, mikor Kiss Imre is ott szolgált, ám a közvet­len személyes találkozó akkor a rengeteg érdeklődő miatt elmaradt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában