feltárás

2019.09.03. 16:40

Hadisírokat kutattak Gyomaendrődön

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Katonai Emlékezet és Hadisírgondozó Igazgatóság munkatársai bejelentés alapján exhumálást végeztek a Gyomaendrődön található, használaton kívüli református temetőben.

beol.hu

A feltárási munkát helyszínbejárás és levéltári kutatómunka előzte meg. A megvizsgált források alapján a kérdéses temetőben 7 hősi halott magyar katonát helyeztek közös tömegsírba, akik közül 6 fő neve ismert, egy fő pedig ismeretlen. Az aljnövényzettel sűrűn benőtt, gondozatlan területen 3, még meglévő sírjel segített beazonosítani a tömegsír helyét – olvasható a " target="_blank" rel="nofollow noopener">Magyar hadisírgondozás Facebook-oldalán.

Fotók: Magyar hadisírgondozás Facebook-oldala

Az azonosító feltárásra augusztus 28-án és 29-én került sor. A terepi munkát könnyítette, hogy a helyi református egyházközség dolgozói eltávolították az aljnövényzetet, azonban a száraz, agyagos talaj miatt a kutatóárok kiásása munkagép segítségével történt meg. A munkálatok során az intézmény dolgozói a forrásokkal összhangban 7 fő maradványait tárták fel.

A kutatóárokból kiemelt felszerelési tárgyak – köztük egy igen rossz állapotban lévő magyar azonossági jegytok, amely személyazonosság megállapítására már nem volt alkalmas – vizsgálata alapján a tömegsírban a Magyar Királyi Honvédség hősi halottai nyugodtak.

A maradványokat elszállították a helyszínről, újratemetésükről Budapesten a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Katonai Emlékezet és Hadisírgondozó Igazgatóság gondoskodik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában