Vésztő

2019.09.20. 14:07

Autóalkatrészek is készülhetnek a kenderből

Kendertéglát, valamint a kendert alapanyagként felhasználó, autóalkatrészeket gyártó üzem települhet Vésztőre a jövőben – mondta Molnár Sándor polgármester, aki ezzel kapcsolatban tárgyalt nemrég.

L. B.

Molnár Sándor: a kender minden része hasznosítható

Fotó: Danyi Istvan

Hozzátette: a kenderből készült téglát akár házak építéséhez is lehetne használni, rendkívül jó hőszigetelő és hangszigetelő mutatókkal rendelkezik, a téglát a kender fás részéből állítanák elő. A rostokból pedig autóalkatrészeket, kárpitelemeket készíthetnének.

Molnár Sándor kifejtette, Vésztőn két hektáron foglalkoznak a közfoglalkoztatási projekt keretében kender termesztésével, hasonlóan további húsz településhez. A településeken termesztett kendert Vésztőn dolgozzák fel.

Molnár Sándor: a kender minden része hasznosítható

– A kender minden része hasznosítható – hangsúlyozta a polgármester. Jelenleg a magokat vetőmagként értékesítik – amire rendkívül nagy szükség lenne az üzem beindulásakor –, a vetőmagnak nem megfelelő magokból pedig olajat préselnek. A préselés során keletkező pogácsából lisztet állítanak elő. A szárát és a rostját értékesítik, a leveleket pedig a gyógyszeripari cégek vásárolják fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában