Tündérszépek 2020

2019.08.27. 10:22

Kitartás kell a szépségverseny előtti alapos alakformáláshoz

Népszerű szépségversenyünk, a Tündérszépek jelentkezési időszaka továbbra is zajlik. Versenyzőink segítése érdekében pedig, ahogy néhány korábbi cikkünkben is, úgy most is begyűjtöttünk pár hasznos tanácsot, ezúttal az alakformálás és az ehhez szükséges helyes táplálkozás témakörében.

Vásári Erzsébet

Kocsis Korinna szerint a Tündérszépek jó kiugrási lehetőség

Fotó: Márton Botond

Fodor Csaba életmód-tanácsadó elmondta, egy szépségversenyen való induláskor nem az izomnövelés, hanem az alakformálás lényeges. Ehhez természetesen szükséges a heti egy súlyzós (izomformáló) gyakorlat is, de a hangsúlyt a kardioedzésre kell fektetni. Utóbbiról kifejtette, erre teljesen alkalmas a szabadtéri futás és az úszás, illetve az edzőtermek is számos lehetőséget adnak rá.

Hozzátette, egy ilyen felkészülés esetén nem kell külön izomcsoportokra osztani az edzéseket, hiszen a lényeg az egész test átmozgatása. Ezen belül pedig főként a has, a fenék, és a testtartás javítása lehet fontos. Utóbbinál főként az úszás adhat látványos eredményt, de a mély hátizom és a trapézizom súlyzós, guggolós gyakorlatokkal is erősíthető, illetve vannak erre hátgépek, melyeknél mindenképp szakember segítségét kell kérni, hiszen nem mindegy, hogyan használjuk őket.

Az alakformálást az edzőtermekben tanult gyakorlatok is segíthetik /Fotó: Kiss Zoltán/

Kiemelte, az alakformálásnál figyelni kell a bőrre is, hiszen néhány kiló leadása után már megereszkedhet, illetve narancsbőrös lehet. Ennek elkerüléséhez fontos az izomstimuláció, amivel formásabbá válhat a testalkat, de a bőr feszessége megmarad mellette.

Az időbeosztásra kitérve elmondta, a szépségversenyekre főként a 20 év körüli lányok jelentkeznek, kiknek anyagcseréje még gyors, izomzatuk jól reagál az edzésekre, így elegendő körülbelül 2 hónappal a színpadra állás, illetve fotózás előtt elkezdeniük az alakformálást. Ezen belül heti egy óra súlyzós edzés és háromszor fél óra kardio ajánlott.

Ne hagyd ki a lehetőséget, kattints a képre a jelentkezéshez!

Aki előtte nem mozgott rendszeresen, mindenképp javasolja a fokozatosságot. Például futásnál az első lépés – itt is – mindig a bemelegítés, majd a harminc percet eleinte érdemes úgy felépíteni, hogy egy perc futás, majd fél perc séta, és ezt váltogatni, majd az előbbi időtartamát folyamatosan lehet növelni.

A táplálkozásról két fontos alapszabálya van. Az egyik a rendszeresség, hogy mindig azonos időpontokban fogyasszuk el a reggelit, tízórait, ebédet, uzsonnát és a vacsorát is. A másik a mennyiség betartása, melynek lényege, hogy soha ne maradjunk éhesek, de ne is együk túl magunkat, pont annyit adjunk a szervezetünknek, amennyire szüksége van. Kiemelte, lényegében mindent lehet enni, de érdemes előtérbe helyezni a fehérjét, gyümölcsöket, zöldségeket, gabonaféléket, és háttérbe szorítani a szénhidrátokat – ezt főként a nap második felében, hiszen reggel fontosak az energia miatt.

Lovász György, az Atlas Sportegyesület ügyvezetője elmondta, egy szépségversenyre történő alakformálásnál elengedhetetlen a jó időbeosztás és a kitartás. A lényeg, hogy az edzések be legyenek építve a mindennapokba – kivéve a pihenőnapok –, és azoknál a bizonyos holtpontoknál se adjuk fel őket. Mindebben nagy segítség lehet egy személyi edző, aki javasolhat számunkra egy olyan tervet, amit betartva biztosabban elérhető a kívánt eredmény. Tapasztalatai szerint a lányok az edzőtermeket úgy keresik fel, hogy az első néhány alkalommal kérik az edzői segítséget is.

Ne habozz, küldd el a jelentkezésed

hogy részt vehess egy életre szóló kalandban!

Kapcsolódó tartalmak:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában