Békéscsaba

2019.08.26. 11:29

Fejlesztik és bővítik a nyomdaipari tanműhelyt

Megkezdődött nemrég a Modern Városok Program keretében a Békéscsabai Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma területén a nyomdaipari tudás- és képzőközpont kialakítása. Fejlesztik és bővítik a tanműhely épületét, korszerűsítik a kollégiumot.

Licska Balázs

20190822 Békéscsaba Nyomdaipari oktató központ bontási munkálatait mutatja be Tálas Csaba igazgató Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre György

– A helyi nyomdaipar olyan értéket képvisel, amit érdemes megőrizni és ápolni – mondta Szarvas Péter polgármester. A városban az oktatási intézmények és a nyomdaipari cégek nagyszerű példát mutatva, hosszú évek óta szoros együttműködésben dolgoznak. Az ágazatban jelenleg Békéscsabán működő 110 vállalkozás közel 1500 embernek biztosít munkát, de még több szakembert tudnának alkalmazni, hiszen jelentős munkaerőhiánnyal küzdenek.

A Szent-Györgyi középiskola telephelyén zajló munkálatok jövő tavaszra érnek véget

A nyomdaipari tudás- és képzőközpont kialakítását célzó beruházás a Szent-Györgyi Albert középiskola telephelyén valósul meg. A munkálatok jövő tavaszra érnek véget. A fejlesztéssel elérnék, hogy a központ – mint duális szakképző intézmény – mind minőségében, mind mennyiségében képes legyen kiszolgálni az iparág hazai humánerőforrás-igényét.

A közös cél az, hogy Békéscsabán a képzett diákok száma középtávon meghaladja a 300-at, és a felnőttképzéssel kiegészülve a munkaerőpiacra évente legalább 80 olyan nyomdaipari szakember kerüljön, akik képesek a magas hozzáadott értékű munkavégzésre.

– A szektor valamennyi szereplője számára fontos, hogy Békéscsabán egy korszerű, országos beiskolázású és nemzetközi szintű nyomdaipari tudás- és képzőközpont jöjjön létre, amely az ágazat közép- és felsőfokú, felnőttoktatási igényét is kiszolgálja, továbbá az oktatók képzésére, továbbképzésre is megfelelő lehetőséget biztosít – folytatta.

Szarvas Péter ismertette, miszerint a központot a meglévő épület korszerűsítésével, átalakításával és – a jelenlegi 900-ról közel 1500 négyzetméteresre való – bővítésével alakítják ki. A középiskola tanműhelyébe korszerű nyomdaipari technológiákat felvonultató gépeket vásárolnak.

Fotók: Imre György

Az országos hatókörű beiskolázás érdekében az intézménynek olyan kollégiummal kell rendelkeznie, ahová a szülők jó szívvel engedik el középiskolás gyermekeiket. Ezért rendkívül fontos a meglévő kollégiumi épület felújítása, funkcionális bővítése és energetikai korszerűsítése is.

A kollégiumi infrastruktúrának emellett ki kell elégítenie a felnőttoktatással kapcsolatos igényeket, valamint azt is, hogy a felsőoktatás nyári összefüggő szakmai gyakorlatára ideköltöző egyetemi hallgatókat elszállásolhassák megfelelő körülmények között. Emlékeztetett: a kollégiumi épület az önkormányzat tulajdonában áll – jelenleg is kollégiumként szolgál –, 1980 körül épülhetett. Most a földszinten vannak a kiszolgálóhelyiségek, a nevelői blokk és a kazánház, az emeleti szinteken pedig 12, egyenként 16 négyzetméteres hálóterem található.

Korszerűsítik az egész épületet, teljes épületgépészeti, épületvillamossági rekonstrukció várható, a tetőn napelemeket helyeznek el. A fejlesztés eredményeként megszűnik a lakóegységek zsúfoltsága. A négyágyas szobák helyett két- és háromágyas szobákat alakítanak ki. A lakóegységekhez saját vizesblokk készül, benne elkülönített vécével. Az emeleti szinteken közös terek lesznek, teakonyhával, közösségi térrel, mosókonyhával, vizesblokkal.

Korszerű gépeket is vásárolnak

Tálas Csaba, a BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma igazgatója elmondta, a nyomdaipari tudás- és képzőközpont kialakítása egy összességében több milliárd forintos fejlesztést takar, ilyen volumenű beruházás még nem volt az intézmény történetében.

Ő is kifejtette, Békéscsaba mondhatni nyomdászváros, rengeteg vállalkozás dolgozik a szektorban, szükség van a szakemberekre. A középiskola tervei, az ágazat és a cégek igényei, valamint az önkormányzat elképzelései egy irányba mutattak, így születhetett meg a tudás- és képzőközpont ötlete, és az álom hamarosan valósággá válhat.

Tálas Csaba részletezte, miszerint a tanműhelyben ipari körülményeket teremtenek majd, a diákokat teljes mértékben felkészítik arra, ami egy-egy vállalkozásnál várhat rájuk. A klasszikus nyomdagépek mellett szimulátorokat is beszereznek, így a szoftverek cseréjével még hosszú évekig csúcstechnológiát mutathatnak a fiataloknak, és ami lényeges, hogy az esetlegesen előforduló hibák megoldását is elsajátíthatják, üzemzavar, üzemi leállás nélkül.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában