összefogás

2019.06.30. 10:52

Orosházi fiatalok virágosítottak a szakrendelőnél

Simon Petra, a 19 éves főiskolás és támogatói, segítői virágosítással kezdték a vasárnapot az orosházi szakrendelő előtt lévő, a gaznak helyet adó 4 nagy virágládánál.

Cs. I.

Az előzményről azok az orosháziak tudnának mesélni, akik egy facebookos csoportban olvasták annak a kommentelőnek a bejegyzését, aki elsőként szóvá tette, hogy ebben a gazos, más funkciónak szánt beton alkalmatosságban mostanában nem látni virágokat. Erre reagált Petra. Igen, reagáltak mások is, adtak jó tanácsok és kevésbé jókat, tettek szellemes megjegyzéseket, meg alpárit, hozzászóltak elismerően és kevésbé megértően. De a lényeg: a tettre kész fiatal kapott virágfelajánlásokat, adományokat.

A szerző felvételei

Vasárnap reggel a helyszínen találkoztunk Petrával (akiről megtudtuk, Szegeden tanul, közösségszervezés a fő irány). Nosza, már a gyakorlatban is kamatozhat a tudása, hiszen maga köré verbuvált pár embert. Testvére, Simon Rebeka (édesanyjuk is elkísérte a lányokat), Monostori Tamás, Bódai Dávid célszerszámokkal látott munkához. Először gyomlálni kellett a virágtartókat. Közben volt idő beszélgetni.

– Az orosházi csoportban amikor megláttam a bejegyzést a gazos virágládáról és elolvastam a háborgó emberek hozzászólásait, egy idő után már untam. Eldöntöttem, én teszek is valamit. Reménykedtem, hátha lesznek, akik csatlakoznak. Kétkezi munkámmal hátha segítem az ügyet. Kaptam virágadományokat, virágföldet, most gazolunk, utána bekeverjük a földet, beültetjük a növényeket – magyarázta az előzményeket, az elhatározás motivációját a fiatal. Közben társai csikkek tömegét szedték ki a 4 ládából (szétnéztünk, se közel, se távol nem láttunk csikktartót kihelyezve...)

Felnevettek, amikor fájdalomcsillapítóra bukkantak, de nejlon zacskóba csomagolt almacsutka is (nem komposztnak dobták oda, az tuti) előkerült. S hogy mi lesz a folytatás?

– A kórháztól kaptam biztatást. Lesz utógondozás, locsolják majd a kiültetett növényeket – tette hozzá Petra, miközben szétszortírozta anyukájával a futónövényeket, a büdöskéket, a jegecskét, a nyuszifüleket meg a kövirózsákat.

Azt már Melega Krisztián, a kórház sajtófelelőse árulta el, hogy a fiatal lány példája támogatandó. Koordinálják a folytatásban a feladatokat, hogy a szakrendelő előtti tér, a kerékpártároló mellett lévő virágládák az intézetbe érkezők szépérzékét megérintse és elégedetten pillanthassanak az eddig gazos, mostantól pedig virágos felületekre. A sajtóreferens hozzátette, a kórház kertészei tavaly is ültettek a ládákba virágokat, amiket azonban néhány napon belül elloptak. Remélik, a fiatalok önzetlen munkáját ezúttal jobban megbecsülik, és helyükön maradnak a növények.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában