Korábban Érkeztem

2019.06.29. 15:37

KoraPICniket rendeztek a gyulai Almásy-kastély parkjában

Második alkalommal rendezte meg a KoraPICniket, a Koraszülött(mentő) Családi Napot szombaton a gyulai Almásy-kastély parkjában a Korábban Érkeztem Alapítvány és a Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítvány.

Papp Gábor

Az esemény egyik nyitányaként megszólaltak, szerencsére csak a rendezvényhez kapcsolódva a kastély előtt parkoló megyei koraszülöttmentő-autó szirénái, majd Beszterczey Attila színművész, a nap házigazdája köszöntötte a megjelenteket.

– A mentőautó jól van, nem történt komoly baja – kezdte köszöntőjét Alt Norbert alpolgármester, aki ezzel utalt arra, hogy pénteken kisebb balesetet szenvedett a Viharsarki Koraszülöttmentő-autó Gyulán. Kiemelte, szerencsére senki nem sérült meg, és az autóban sem keletkezett komolyabb kár.

Fotók: Imre György

Az alpolgármester elmondta, a Korábban Érkeztem Alapítvány több mint két működtet programokat Gyulán a helyiek és a Békés megyeiek számára.

– Mintaértékű és egyedülálló szolgáltatást nyújtanak, amit a jövőben még szélesebb tartalommal fognak biztosítani – fogalmazott.

A Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítvány közadakozásból vásárolta meg a koraszülöttmentő-autót, ami idén tavasszal állt munkába, és számos esetben bizonyította, hogy a megyének és a térségnek is szüksége volt erre a fejlesztésre.

Alt Norbert bejelentette, hogy az önkormányzat a családok érdekében hamarosan egy mentorközpontot fog nyitni, ahol szociális segítő és fejlesztési szolgáltatások lesznek elérhetőek. Mint megtudtuk, számos további tervük is van, amelyek között szerepel a hétvégi gyermekprogramokat, családi és közösségi rendezvényeket nyújtó gyermekparadicsom megnyitása, ami a Béke sugárúti, jelenlegi civil házban működne.

– A tervek készülnek, ha a folytatásra lehetőséget kapunk, a források előteremtése érdekében is mindent megteszünk majd – tette hozzá.

Dr. Kövesdi József, a Békés Megyei Központi Kórház Pándy Kálmán Tagkórháza Gyermekosztályának osztályvezető főorvosa elmondta, sok olyan gyermek is részt vett a programon, akik koraszülöttként jöttek a világra, akik szépen felcseperedtek, és sok örömet okoznak szüleiknek.

Kiemelte, nagyon örülnek a koraszülöttmentő-autónak, hiszen az első néhány perc sok mindent meghatározhat a gyermekek életében. A jól felszerelt mentőautó pedig sokat segíthet abban, hogy a koraszülöttek később teljes értékű életet élhessenek.

Dr. Abdulrahman Abdulrab Mohamed, a Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítvány elnöke hangsúlyozta, indulása óta a mentőautó nagyon sokszor tett jó szolgálatot, többször szállítottak koraszülött gyermekek Orosházáról, illetve Békéscsabáról Gyulára, de jártak Szegeden, Kecskeméten és például Kevermesen is. Szólt arról, hogy a koraszülöttmentés nem működne a gyermekosztály vezetője, az osztály szakemberei, a gyulai Perinatális Intenzív Centrum orvosai, ápolói, munkatársai nélkül, akik szerepét külön kiemelte.

Az alapítvány emléklappal köszönte meg dr. Görgényi Ernő Gyula polgármestere és Alt Norbert alpolgármester Viharsarki Koraszülöttmentőért végzett munkáját.

Dr. Rádi Katalin, a Korábban Érkeztem Alapítvány alapítója elmondta, a KoraPicnik családi nap egyszerre szól a koraszülött gyermekekről, a szüleikről és az egészségügyi szakemberekről.

– Az egészségügyi szakemberekről, akik mindennap egy kicsit meghalnak, majd másnap reggel újrakezdik a munkát a gyerekért, a családokért – hangsúlyozta. Rávilágított, hogy Gyulán milyen élénk összefogás övezi ezt a tevékenységet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában