szemléletformálás

2019.06.01. 07:00

Gesztenyefa-csemetét kaptak a ballagó ovisok Gyomaendrődön

A gyomaendrődi Százszorszép óvodában egy igazán rendhagyó és szemléletformáló módon búcsúztatták az elballagó óvodásokat, akik tárgyi ajándék helyett élő facsemetét vihettek magukkal, hogy azt tetszésük szerinti helyen elültessék és gondozzák.

Balázs Anett

– Az óvodában eltöltött évek alatt hatalmas gesztenyefáink árnyékában játszhattak a gyerekek, mely otthont ad sok madárnak is. Itt követhették az évszakok változását, gyönyörködhettek virágjaiban, őszi pompájában és a lehullott gesztenyéket is sok-sok játékban felhasználhatták. Ezért a ballagó gyermekek részére minden évben facsemetéket nevelünk, hogy saját otthonuk kertjében gondozva, nevelgetve azt, jusson eszükbe az óvodában megalapozott természet iránti szeretetet, hogy a növények milyen fontos szerepet töltenek be bolygónk életében – fejtette ki a Kovács Péterné, a Gyomaendrőd-Csárdaszállás- Hunya Kistérségi Óvoda vezetője.

Beküldött fotók

Hozzátette, az intézménybe járó 108 ovisból ebben az évben 28 kisgyermek kezdi meg az iskolát ősszel. A gesztenyefa csemetékkel 3. alkalommal ajándékozták meg a ballagó ovisokat, melyeket az óvoda dolgozói gondosan nevelgetnek az óvoda udvarán lehullott gesztenyékből.

– Úgy gondoljuk, hogy ezzel a gesztussal már olyan hagyományt teremtettünk az óvoda életében, ami tükrözi pedagógiai hitvallásunkat, és útravalóul szolgál a gyermekeknek, szülőknek a környezettudatos, természetszerető szemlélet formálásában. Mindenképp célunk, hogy folytassuk a jövőben is ezt a hagyományt – fogalmazott Kovács Péterné.

A Gyomaendrőd-Csárdaszállás- Hunya Kistérségi Óvoda nevelésének egyik alappillére a fenntarthatósághoz tartozó környezeti nevelés. Kiemelt célként kezelik a gyermekek egészséges és környezettudatos magatartásának, életmódjának alakítását. Zöld óvodaként szívügyüknek tartják, hogy a gyermekekkel felfedeztessék és megismertessék lakóhelyük és közvetlen környezetük természeti értékeit.

– Arra törekszünk, hogy tudjanak rácsodálkozni a természet kincseire, növényekre, állatokra, s ezáltal alakuljon ki bennük a természet tisztelete... szeressék, óvják, védjék azt. Folyamatos felfedeztetésekkel, közvetlen tapasztalatszerzésekkel mutatjuk meg nekik, milyen gyönyörű helyen élünk. Óvodánk parkszerű udvara – árnyat adó fákkal, bokrokkal, évelő és egynyári virágokkal – kiváló lehetőséget ad erre és a szabad mozgásra is – árulta el Kovács Péterné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában