galériával

2019.05.02. 19:00

Több megújult középületet adtak át Kamuton

Mintegy 225 millió forintból megvalósult beruházás-sorozatot, megújult közintézményeket adtak át csütörtökön délelőtt Kamuton.

P. G.

Dankó Béla országgyűlési képviselő beszédében hangsúlyozta, több, a kamutiak számára fontos projekt valósulhatott meg. Kitért arra, hogy a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program eleve úgy épült fel, hogy igazodjon a helyi igényekhez.

– Ebben az uniós ciklusban 414,8 millió forintot nyert el a település, amelynek mintegy 50 százalékát, 212,5 millió forintot az önkormányzat hét nyertes pályázata biztosítja. Az átadott beruházás-sorozat kapcsán kiemelte, azok egyszerre szolgálják a középületek megszépülését, az energiahatékonyságot és a gyermekek jövőjét.

Fotók: Kiss Zoltán

Zalai Mihály, a Békés megyei közgyűlés elnöke hangsúlyozta, a TOP újdonsága, hogy a települések saját maguk fogalmazhatták meg elképzeléseiket. Ugyancsak nóvumnak számít, hogy Békés megye saját, 58 milliárd forintos kerettel gazdálkodhatott, aminek eredményeként az intézmények felújítása terén meglévő legtöbb elmaradást pótolni lehetett.

Balog Imréné polgármester a részletekkel kapcsolatban elmondta, a TOP-on elnyert támogatás segítségével megvalósult az idősek klubja, az óvoda, az általános iskola, utóbbi oktatási intézmény melegítő konyhája, valamint az orvosi és védőnői rendelő teljes felújítása, korszerűsítése.

Az idősek klubját 1989-ben adták át, most az egész épület megújult. Az óvodai ingatlan egy része 1872-ben épült, bővítése az 1970-es években valósult meg. A projektben átfogó energetikai fejlesztést hajtottak végre. Az általános iskola 1962-ben épült, a TOP-os program részeként felújították a melegítő konyhát, cserélték a nyílászárókat, hőszigetelést, fűtés-korszerűsítést, napelem-rendszer kiépítését valósították meg.

Az 1954-es egészségügyi alapellátó intézmény tetőszerkezete, szigetelése megújult, cserélték a nyílászárókat, illetve szintén hőszigetelés, fűtés-korszerűsítés és napelem-rendszer szolgálja a költséghatékonyságot és komfortérzetet.

Az önkormányzat több mint 20 millió forint önerőt biztosított a fejlesztésekhez. A beruházásokat dr. Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök szentelte fel.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában