videóval

2019.05.10. 14:23

Olimpiai bajnokokkal futottak a békési diákok

Csütörtökön Budapesten rendezték meg az Európai Játékok lángjának futását, amelyre a Magyar Olimpiai Akadémia tagjaként a békési Dr. Hepp Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola két diákot, a hatodikos Kálmán Enikőt és a nyolcadik osztályos Mester Nándort delegálhatta. A fiatalok olyan személyiségek mellett vehettek részt a váltóban, mint Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Tarlós István, Budapest főpolgármestere, Darnyi Tamás olimpiai bajnok úszó és Kovács Katalin kajakozó olimpiai bajnok. Baji Balázs futó sérülten teljesítette a saját penzumát.

P. G.

cof

A jövő évi Európai Játékok rendező országa Fehéroroszország, városa pedig Minszk. A láng Rómából indult és érinti a Minszki útvonal fővárosait.

A Magyar Olimpiai Bizottság idén 124 esztendős, így a váltó alkalmával 124-en futottak, köztük sportolók, olimpikonok, paralimpikonok, sportvezetők, művészek, közéleti- és médiaszemélyiségek, támogatók, politikusok, orvosok, valamint olimpiai iskolák diákjai.

Beküldött felvétel

A békési csapat délután négy órára érkezett a Hősök terére. A regisztrációt követően a rendezvény 17 órakor kezdődött a hivatalos megnyitóval. A résztvevőket Tarlós István Budapest város főpolgármestere, illetve Kulcsár Krisztián MOB-elnök, Aleksandr Ponomarev, Fehéroroszország budapesti nagykövete és Sergey Khomich, a minszki Európa Játékok szervezőbizottságának kulturális eseményekért felelős vezetője köszöntette.

Ezt követően a fehérorosz sportolók meggyújtották az európai lángot, és megkezdődött a Budapesti Láng futás a Hősök teréről Budapest nevezetességein át a Budai Várba, majd vissza a Parlamenthez, a Kossuth térre. Kálmán Enikő az Andrássy úton a Jókai szobortól kapta meg a lángot és futott vele tovább. Mester Nándor a Budai Várban vette át a lángot, és a Mátyás templomnál adta át sportoló társának.

[video width="1280" height="720" mp4="https://www.beol.hu/wp-content/uploads/2019/05/futas.mp4"][/video]

A futás rangját jól jellemzi, hogy kezdésként Kulcsár Krisztián adta át a stafétát Tarlós Istvánnak, Budapest főpolgármesterének. Mint a MOB oldalán olvasható: a váltó tagjai – rendőri biztosítás mellett – futottak az Operaház és a Szent István Bazilika mellett, áthaladtak a Duna-korzón, a Szabadság hídon és a Várkert Bazáron, érintették a Budai Várnegyedben a Sándor-palotát és a Halászbástyát, majd a Széchenyi Lánchídon át érkeztek a Parlament mellé a Kossuth térre.

A váltóban tucatnál is több olimpiai vagy paralimpiai bajnok is szerephez jutott, köztük a világ – egyben Magyarország – legidősebb élő bajnoka, az ötszörös győztes tornász, Keleti Ágnes, a négyszeres bajnok úszó Darnyi Tamás és a háromszoros győztes Kovács Katalin kajakozó. Érdekesség, hogy a jelenleg sérült riói olimpikon, vb-bronzérmes gátfutó, a békéscsabai kötődésű Baji Balázs, az Európai Olimpiai Bizottság Sportolói Bizottságának alelnöke egy lábon szökdelve teljesítette a maga penzumát.

A fáklya közel 11 kilométer megtétele után a Ferencvárosi Torna Club fehérorosz labdarúgója, Nikolai Signevich, Aleksandr Ponomarev és Evgenii Beizak kerékpáros kezében ért célba a Kossuth téren.

A futásra Kálmánné Kolarovszki Zsuzsanna az iskolai szülői munkaközösség elnöke és Dobi István testnevelő tanár kísérte el a békési iskola diákjait.

Deákné Domonkos Julianna, a Dr. Hepp Ferenc Általános Iskola igazgatója lapunknak elmondta, intézményük 2011 szeptemberétől akkreditált, követő, köznevelési típusú sportiskola, és az intézmény sok éve élő kapcsolatot ápol a Magyar Olimpiai Bizottsággal. Mint megtudtuk, tavaly nyáron olimpiai táborban vehettek részt diákjaik Dobi István testnevelő tanár vezetésével.

– Terveink szerint 2020-ban Békés-Dánfok adna otthont e fontos és szép rendezvénynek – hangsúlyozta. – Szívesen és örömmel vállaljuk a szervező munkát, a programok összeállítását.

Videó: Dobi István/Dr. Hepp Ferenc Általános Iskola.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában