Egészségügy

2019.05.23. 13:21

Nem emelkedik a skarlátos megbetegedések száma

A skarlátos megbetegedések számában emelkedés nem mutatható ki Békés megyében – tájékoztatta hírportálunkat a Békés Megyei Kormányhivatal annak kapcsán, hogy az elmúlt napokban több megkeresést kaptunk arról, hogy gyerekek betegedtek meg skarlátban.

P. G.

A kormányhivatal kiemelte: az eseteknél kizárólag családi – beteg testvérpár – összefüggés tapasztalható. Járványról nem beszélhetünk.

A Scarlatina (Vörheny, Skarlát) cseppfertőzéssel, közvetlen érintkezéssel, ritkábban tárgyak közvetítésével, emberről emberre terjedő betegség. Elsősorban közösségekben fordul elő, a 6-9 éves korosztály a leginkább érintett. Szezonalitása a téli, tavaszi hónapokra tehető, a megbetegedések száma a nyári szünethez közeledve nullára csökken. A megbetegedés szövődményei ritkák, idejében alkalmazott antibiotikum kezeléssel megelőzhetők. A kezelés hatására a tünetek 24-48 óra múlva elmúlnak, a gyors kórokozó-mentesség kialakulása miatt kellő immunitás nem feltétlenül alakul ki, ezért ismételt megbetegedések előfordulhatnak.

Borítókép illusztráció: Shutterstrock.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában