tehetség

2019.05.12. 19:50

Főleg filmek révén tanulta a nyelvet az angolzseni

Angolzseninek mondható Liszkai Imre. A békéscsabai Andrássy Gyula gimnázium végzőse az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny országos döntőjében a harmadik helyen végzett; közel 100 százalékos teljesítménnyel – 98 százalékkal – tett angolból emelt szintű érettségit; valamint sikeresen megugrotta azt a legmagasabb fokú nyelvvizsgát, ami itthon tehető.

Licska Balázs

– Sose tanultam az angolt tankönyvekből vagy vázlatok alapján, úgy, mint a legtöbben, idegenkedek ezektől a módszertől – mondta Imre, aki szerint az angol nem egy olyan tantárgy, mint például a kémia, itt készségekről van szó. Amíg a hagyományos szisztéma szerint tanulta az angolt, addig nem volt benne kiemelkedő, és bár ötös volt, úgy véli, hogy az nem takart hatalmas tudást.

Pár éve elkezdte angolul, eredeti nyelven nézni a filmeket, mivel nem tetszettek neki a magyar szinkronok. Eleinte rengeteg segítséget vett igénybe, volt, hogy magyar felirattal nézte meg azokat. Ma már nem is igazán néz magyarul filmeket, és nem azért, mert angolul menő, hanem azért, mert megtetszett neki az angol nyelv dallama, zeneisége.

Főleg filmek révén tanulta az angolt az Andrássy gimnázium végzőse, Liszkai Imre /Fotó: Lehoczky Péter/

Viccesen azt mondta, hogy neki a Trónok harca – az ismert amerikai tévésorozat – miatt kellett az angol, nem olyan célok vezérelték, mint a nyelvvizsga vagy az érettségi. Inkább az angoltudás gyakorlati hasznát helyezte előtérbe, például, hogy több és minőségibb választ kap egy-egy kérdésére, ha azokra angolul és nem magyarul keres rá.

Úgy véli, a tanulás közben el kell engedni a büszkeségünket. Ha valamit, egy szót vagy kifejezést nem értett, akkor annak utánanézett, mert abból tanult. Az eleje ezért borzasztó nehéz volt és lassan haladt. A nyelvtani szerkezetek pedig megragadtak benne, nem tanulta, hogy mi mi után következik, csak megfigyelte a sok hallás után a sorrendet, így az számára természetessé vált. Pont ezért vallja, hogy az angol nem is egy tantárgy, hanem egy készség, amit bárki elsajátíthat, ha igazán akarja.

Az országos versenyen tavaly nem került be a döntőbe, ezért nagy meglepetés volt számára, hogy idén sikerült, amikor saját bevallása szerint nem foglalkozott annyit az angollal, hiszen túl volt az érettségin és angolórája sem volt, és inkább a továbbtanulásra helyezte a hangsúlyt. Azt pedig álmában sem gondolta, hogy a fináléban végül a harmadik helyet szerzi meg.

Imrét sok minden érdekli. A tervei szerint kimondottan nyelvekkel a jövőben nem foglalkozna, bár biztos, hogy az angolnak, a tudásának mindig hasznát veszi majd. Vonzzák a természettudományok, a matematika és a kémia, és most, a felvételi során választania kellett, hogy mivel keresné a kenyerét. Az elképzelései szerint a fővárosban, a műszaki egyetemen vegyészmérnöknek tanulna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában