Egészségügyi ellátás

2019.04.10. 11:15

Több békéscsabai orvos hetven éven túl is dolgozik

Jelentős Békéscsabán azon háziorvosok száma, akik betöltötték vagy idén érik el a nyugdíjkorhatárt – derült ki a városi közgyűlés ülésén. A probléma megoldása érdekében olyan intézkedésekre van szükség dr. Sonkoly Iván háziorvos, a Csaba Ügyeleti Kft. ügyvezetője szerint, amelyekkel hosszú távon vonzóvá lehet tenni a területet.

Licska Balázs

A megyeszékhelyen jelenleg 25 felnőtt, 11 gyermek és 19 fogorvosi – összességében 55 háziorvosi – körzet működik. A békéscsabai közgyűlés elé került anyagból látható: 15 szakember töltötte be, négy pedig idén éri el a nyugdíjkorhatárt, tehát a kérdésben minden harmadik doktor érintett. A fogorvosok ötöde, a felnőtt háziorvosok fele, a gyermek háziorvosok negyede 64 év feletti, többen 70 évesek is elmúltak.

Egy szakember nyugdíjba vonulása miatt megesett, hogy a körzetét meg kellett szüntetni. Mindez azért lehet aggasztó az önkormányzat számára, mert kötelező feladata az egészségügyi alapellátás biztosítása.

– Az, hogy magas a háziorvosok életkora, az ügyelet szervezésében is problémákat jelent, és ez nemcsak békéscsabai, hanem országos probléma.

Hosszú távra kell vonzóvá tenni a háziorvosi szakmát – mondta Dr. Sonkoly Iván /Fotó: Nagy Károly/

Ha az érintettek egyszerre mennének el nyugdíjba, ellátási nehézségek jelentkeznének – mondta Dr. Sonkoly Iván békéscsabai háziorvos, az ügyeletet szervező Csaba Ügyeleti Kft. ügyvezetője.

Békés megyében több tartósan betöltetlen háziorvosi és fogorvosi körzet található, és a várakozások szerint 2020-ra 1 millió embernek nem lesz saját doktora.

Kifejtette, hogy mindez egy több évtizedes folyamat eredménye, és egyik pillanatról a másikra nem is lehet megoldani. Probléma, hogy a fiatal szakemberek közül többen külföldön vállalnak munkát, akik maradnak, azok közül is inkább más szakterületen – például kórházban – dolgoznak, kevésbé vonzó a háziorvoslás, aminek szakmai és anyagi okai ugyancsak vannak. Bár szép terület, igencsak megterhelő, a betegforgalom – ahogy az ügyeleten is – egyre nő.

– A praxisok kis cégekként működnek, az államtól a NEAK-on keresztül érkező támogatásból kell fedezni a doktor és az alkalmazottak fizetését és annak járulékait, abból kell fenntartani a rendelőt, fizetni a rezsit, műszereket és gyógyszereket beszerezni – folytatta. Bár nőtt a támogatás mértéke, a relatív lemaradás megmaradt. Több helyen az infrastruktúra sem olyan, mint amilyennek lennie kellene.

– Bár örömteli, hogy a kormány segíti a praxisvásárlást és a letelepedést, ezek egyszeri támogatások, és hosszú távon önmagukban nem jelentenek elég vonzerőt – ecsetelte. Úgy véli, hogy a praxispiac sem működik megfelelően, lehet, hogy egy doktor több millió forintért vesz egy praxist, amit aztán nem tud eladni. Az anyagi gondok mellett a szakmai területen az okoz problémát, hogy a háziorvosokra jelentős mennyiségű nem orvosi, hanem szociális, adminisztrációs feladat hárul.

– Hosszú távra kell vonzóvá tenni a háziorvosi szakmát – szögezte le Dr. Sonkoly Iván. Olyan megoldást lát szükségesnek, hogy kevesebb doktorral, de a túlterheltség fokozása nélkül is elláthassák a betegeket. Vannak kísérletek praxisközösségekre, hogy csoportosítsák az ellátást. Modern rendelőkben jól felkészült és képzett csapat segíthetné a háziorvosok munkáját, amely átvenné a nem orvosi feladatokat a doktoroktól.

Miklós Attila önkormányzati képviselő – az ő kérésére került az anyag a városi közgyűlés elé – szerint a városnak lépnie kell, hogy ne legyen ellátatlan körzet, ami jelenleg Békéscsabán nincs is, legalább helyettesítéssel mindenhol megoldott az ellátás.

A szociális és egészségügyi bizottság elnöke, dr. Kerekes Attila rávilágított: azzal igyekeznek vonzóvá tenni a praxisokat, hogy rendbe teszik a rendelőket. Mivel csökken a lakosságszám, el lehet gondolkodni végső esetben akár a körzetek felosztásáról is.

Nem küldenek senkit sem haza

A háziorvosi ügyelet, a Csaba Ügyeleti Kft. is témával szolgált a városi közgyűlés legutóbbi ülésén. Az ügyvezető elmondta, hogy az ügyelet terén is szakemberhiány van, hogy az ellátás zavartalan legyen, Békéscsabán, de olykor Békés megyén túlról kell hívni orvost, szakdolgozót. Hogy a személyi feltételeket biztosíthassák, piacképes díjakat kell kínálnia a cégnek.

– Mivel az ügyelet állami finanszírozása évek óta nem emelkedett, ezért ezt a forrást csak az önkormányzat segítségével lehet előteremteni – ismertette Dr. Sonkoly Iván.

Hozzátette: minden ötödik beteg területen kívülről – azaz nem Békéscsabáról, Csabaszabadiból, Telekgerendásról, Kétsopronyból, Újkígyósról vagy Szabadkígyósról – érkezik. Viszont őket is el kell látni, nem lehet senkit sem hazaküldeni, az ellátásuk pedig költséggel jár. Ezt a költséget nem fedezi az állam, ezért ebben az esetben is az önkormányzatnak kell helytállnia.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában