fejlesztés

2019.04.10. 19:50

Kevésbé ráznak majd a megyei kerékpárutak

Félmilliárd forintból fejlesztik a kerékpárút-hálózatot Kondoroson, Kardoson, Csabacsűdön és Békésszentandráson. Az uniós támogatással megvalósuló beruházás főként a 44-es főút mellett futó, helyenként felújításra szoruló Körös-Völgyi kerékpárút szakaszait érinti, de a jelentős összegből új bicikliút is épül az egyes településeken.

Nagy-Laczkó Viktória

Száz százalékos támogatási intenzitású vissza nem térítendő támogatásban részesült Kondoros, Békésszentandrás, Csabacsűd és Kardos önkormányzata alkotta konzorcium. A települések 500 millió forintot nyertek el kerékpárút-fejlesztésre a TOP-ban. A tervek szerint a főként a Körös-Völgyi kerékpárutat érintő projekt 2021. január 3-ig tart.

A nagy volumenű pályázat nyitórendezvényét szerdán, a kondorosi általános iskolában tartották meg, ahol elsőként Herczeg Tamás országgyűlési képviselő adott tájékoztatást. A személetformáló elemet is tartalmazó tender kapcsán hangsúlyozta, nemcsak utakat építenek és korszerűsítenek, hanem kerékpáros sávokat, valamint nyomokat is kialakítanak majd. Kitért arra is, hogy Magyarország a 3. helyen áll az unióban a kerékpárhasználat terén, ezért is fontos többek között a személet alakítása, úgy a biciklisek, mint a közlekedésben résztvevők körében.

Sinka Imre, Molnár József, Dankó Béla, Herczeg Tamás, Ribárszki Péter és Brlás János ismertették a részleteket

Dankó Béla országgyűlési képviselő úgy fogalmazott, a mostani beruházás annak a 20 éves folyamatnak a része, melyben megalkották a Körös-Völgyi kerékpárutat. Mint mondta, az elmúlt 2 évtizedben elérték, hogy Békésszentandrásról Gyuláig biciklivel lehessen közlekedni, de időközben egyes részeken leromlott az út állapota, így az felújításra szorul. A tervezés során pedig kiderült, vannak olyan szakaszok, amelyeket érdemes a hálózatba kapcsolni. Hangsúlyozta, a megyében 8 milliárd forint jut hasonló beruházásokra, a 2. számú választókörzetben pedig közel 1,7 milliárd, mely azt eredményezi, hogy ott 8,3 kilométer új kerékpárutat építenek, 9,6 kilométeren felújítanak és meglévő utakon is kijelölnek kerékpársávokat.

Ribárszki Péter, Kondoros polgármestere, a konzorcium vezetője a Körös-völgyi kerékpárút mentén fekvő települések fejlesztése kapcsán elmondta, az elnyert összegből Kondoroson egyoldali utat építenek 2,1 kilométer hosszan, amihez csatlakozik egy 685 folyóméter hosszúságú kétoldali sáv, ami a 46-42-es út Kondoros belterületi szakaszán valósul meg.

Brlás János, a legtöbb bicikliúttal rendelkező Kardos polgármestere hangsúlyozta, legutóbb 15 éve történt felújítás a községhez tartozó 8,4 kilométer hosszú úton, így az rászorul a korszerűsítésre. A beruházásban 2,5 kilométeres szakasz érintett, de egy, a Magyar Közút által elnyert támogatásnak köszönhetően végül a teljes úthossz megújul.

A tanteremben bringára ülhettek a diákok /Fotók: Imre György/

Molnár József, csabacsűdi polgármester elmondta, négy évvel ezelőtt sikerült az évtizedekkel ezelőtt épült 2,6 kilométer hosszú bicikliút legrosszabb részeit felújítani, de az anyagiak nem tettek lehetővé további munkálatokat. A projekt során azonban most 1,5 kilométer út aszfaltozása történik meg.

A békésszentandrási polgármester, Sinka Imre is kiemelte, az 1995-ben épített, ma már rossz állapotban lévő utak egy részét szintén érinti a fejlesztés, ahogy a hálózatból hiányzó szakaszokat is.

Szemléletformálást is tartalmaz a projekt

A térségünket érintő komoly projekthez az építési munkák mellett szemléletformáló programok is társulnak, melyeket a a Körösök Völgye Natúrpark valósít meg. A megyei általános iskolákban már április 2-tól zajlanak tantermi rendezvények, KRESZ oktatás, mozgásoktatás, balesetmegelőzés, kerékpáros ismeretek témakörökben. A tizenkét alkalomból álló képzésbe harmadiktól a nyolcadik osztályosokig minden tanulót bevonnak.

A szemléletformálás részeként szerdán – a projekt nyitórendezvényével párhuzamosan – a kondorosi általános iskolában megrendezték a Tour de Tacx névre keresztelt eseményt. Egy Tacx szett egy állványos fékezett görgőből, egy országúti kerékpárból, projektorból és a hozzátartozó számítógépből és a rajta futó programból állt. Ennek segítségével egy virtuális kerékpárverseny jelenült meg a vetítővásznon. A 200 méteres pályán az győzött, aki a legrövidebb idő alatt tette meg a versenytávot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában