sajtótájékoztató

2019.04.11. 19:28

A támogatás megcsonkítása károkat okozna

Tizenötezer forinttal kevesebb területalapú támogatást kapnának hektáronként a magyar gazdák is, amennyiben az Unió jelenlegi vezetésének legdrasztikusabb forgatókönyve érvényesülne – hangsúlyozta a péntek délutáni, szarvasi sajtótájékoztatón Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) országos elnöke. Hozzátette, a migránsok jólétére fordítanák azt a pénzt, amit a gazdáktól elvesznek. Persze, mindez csak akkor teljesülhetne, ha a május 26-ai európai parlamenti választások után a mostani beállítottságú vezetés maradna.

Ny. L.

– Éppen azért zajlik aláírásgyűjtés, hogy Brüsszel lássa, a gazdák ragaszkodnak jogos jussukhoz, csak így lehet a termelés és az élelmiszer-előállítás biztonságát garantálni, az élelmiszerárak emelkedését megelőzni – emelte ki Győrffy Balázs. Elmondta, immáron országosan 160 ezren írták alá a petíciót.

A gazdafórumon Győrffy Balázs (balra), Dankó Béla, dr. Kulcsár László és Takács Árpád is az agrárium fontosságát emelte ki /Fotó: Lehoczky Péter/

Győrffy Balázs és Dankó Béla országgyűlési képviselő is beszélt arról, hogy 80 ezerrel többen dolgoznak az agráriumban, mint 2010-ben, másfélszeresére emelkedett a mezőgazdaság kibocsátása, az export értéke. Békés megye pedig élen jár a hazai agráriumban.

A sajtótájékoztató utáni gazdafórumon dr. Kulcsár László, a NAK megyei elnöke kitért arra, a hazai agráriumnak komoly károkkal kell szembenéznie, ha az új uniós vezetés a megszellőztetett terveknek megfelelően megcsonkítja a támogatásokat. Jelenleg a magyar mezőgazdaság fejlődésének üteme az egyik leggyorsabb az EU-ban, szűkösebb forrásokkal azonban ez a lendület megtorpanna. A forráselvonás veszélyeztetné a versenyképességet, a beruházásokat, milliók megélhetését, kihatna valamennyi magyar polgárra.

Takács Árpád megyei kormánymegbízott arról beszélt, hogy a kormányhivatal a gazdákkal közösen, velük együttműködve határozza meg működését. Hangsúlyozta, az agrárkamara, valamint a legnagyobb gazdaszervezet, a MAGOSZ révén közvetlen kapcsolat alakult ki a gazdák és a kormányzat között. Az együttműködési megállapodásokon keresztül a gazdálkodók támogatására irányuló kormányzati akarat helyi szinten is hatékonyan érvényesül. Takács Árpád szólt arról, a kormányhivatal elsődleges célja a helyi gazdák boldogulásának elősegítése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában