Almásy-kastély

2019.03.17. 06:55

Korabeli recepteket és régi időket is megidéztek Gyulán

Több programból álló rendezvénysorozattal ünnepelték a gyulai Almásy-kastély megnyitásának harmadik évfordulóját szombaton. Az eseményen bemutatták a Receptek a gyulai Almásy-kastélyból című különleges, a 19. század ízvilágát és fogásainak elkészítését 21. századi módon megjelenítő kötetet, de más gasztronómiai érdekesség is várta a látogatókat. Emellett megnyílt az Unokatestvérek szemben egymással elnevezésű kiállítás, illetve például vadászkutya-bemutató is színesítette a napot.

P. G.

Egyedi programokból álló eseménysorozattal készültünk az évfordulóra – nyilatkozta hírportálunknak Dombi Ildikó. Az Erkel Ferenc Nonprofit Kft. kiállítóhelyekért felelős ügyvezető igazgatója az Unokatestvérek szemben egymással című tárlattal kapcsolatban elmondta, az egyik, a Magyar Nemzeti Múzeumtól négy hónapra kölcsönzött festményen az 1740-ben született Károlyi Antalné Harruckern Jozefa bárónőt láthatják az érdeklődők, aki az alkotáson egy különleges rajzot tart a kezében.

Fotók: Imre György

Az említett papír a korabeli gyulai kastélyt és a várat ábrázolja. A másik festmény a helyi Erkel Ferenc Múzeum tulajdona, és az 1753-as születésű Wenckheim Józsefné Gruber Mária Terézia arcképét jeleníti meg. Az unokatestvérek ilyen módon egymás mellett láthatók.

A képeket Sz. Szilágyi Gábor művészettörténész, a kastély állandó kiállításának főkurátora mutatta be, és a kiváló szakember tárlatvezetést is tartott. Köszöntőt mondott dr. Görgényi Ernő polgármester.

A további rendezvények is kötődtek a patinás hangulathoz. A főnemességre annyira jellemző vadászat apropóján vadászkutya-bemutatót tartottak a kastélyparkban. Később barokk viseleti látványosság és fúvószene tette teljessé a programot.

A korabeli gasztronómia is főszerepet kapott. Jalecz Lajos gasztronómus történelmi ételtörténeti bemutatóján olyan különlegességeket kóstolhattak meg a jelenlévők, mint a füstölt pisztráng és a gyümölcsaszpikkal feldobott májpástétom, illetve az egyedi módon készített sült is az egykori időket idézte.

A nap egyik csúcspontjaként a közönség megismerhette a Receptek a gyulai Almásy-kastélyból című könyvet, ami a korabeli konyhaművészetet veszi górcső alá. A kötet részben a látogatóközpont barokk konyhájában is megtalálható Dobos C. József szakácskönyve alapján született meg Kadosa Zoltán fotográfus képeivel, míg az ételeket Petrovics György országosan elismert foodstylist varázsolta újjá.

A szakember hírportálunknak elmondta, amikor szembesült a kihívással, hogy egy 19. századi arisztokrata család ételeit kell újrateremtenie, az első gondolata az volt, hogy emberközelivé, 21. századivá lenne érdemes formálni a recepteket – természetesen az eredeti értékek megtartása mellett.

– Amikor elolvastam Dobos C. József könyvét, akkor azzal is szembesültem, hogy a mértékegységek egész mások voltak, ahogy a nyelvezetet is úgy kellett alakítani, hogy az napjainkban is érthető legyen. Az akkori konyhában olyan alapanyagokkal, olyan ízgazdagsággal dolgoztak, ami még ma is feladta a leckét, nem beszélve a konyhatechnológiáról – ecsetelte. – Mégis egy olyan kiadványban gondolkodtunk, amelyet az Almásy-kastély látogatói emlékül magukkal vihetnek, és a recepteket akár otthon el is készíthetik.

A foodstylist egyébként közreműködött a világhírű Steven Spielberg München című filmjében, amelynek egy részét Magyarországon forgatták. Petrovics György ekkor került a produkció art direktorával kapcsolatba, aki mindenben, így az ételekben hiteles akart lenni. Ehhez kérte a foodstylist segítségét.

A feladat nem volt egyszerű, mert az elmúlt évtizedekben sok minden megváltozott a gasztronómiában is, de annyira elégedettek voltak vele, hogy felkérték a további munkára, de a szakember a maradás mellett döntött.

Libabőrös lett a kötettől

Petrovics György kérdésünkre úgy fogalmazott: libabőrös lett, amikor kézbe fogta a kiadványt. A kötet hozta azt a benyomást, amit előzetesen vártak tőle.

A foodstylist elárulta, hogy Gyula város nagy „fanja”, rajongója lett.

– Ez a város még annál is sokkal több mint, aminek látszik. Ahogy egyre jobban megismerjük, egyre és egyre értékesebb részeket ismerünk meg. Várhatóan egy baráti társasággal visszatérek majd ide – tette hozzá Petrovics György.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában