Vadállomány

2019.03.30. 06:50

Egyre több az aranysakál, megyénkben is nő a számuk

Sokan még ma is távoli országok állataiként tekintenek a sakálokra, mivel jó ideig nem lehetett ilyen ragadozót látni hazánkban, pedig korábban az aranysakál honos faj volt. Egy ideje már Magyarországon is több ezer egyed él. Ennek ellenére ritkán találkozni vele, mivel kifejezetten eszes és óvatos kutyaféle.

Busi Ottó

Jelentősen elszaporodtak az aranysakálok Magyarországon. Bár a faj honos hazánkban, volt időszak, mikor teljesen eltűnt az országból.

A kilencvenes években kezdett újra feltűnni, és ma már többezres létszámra becsülik az állományukat. Mivel ellenségük nincs, és vadászni sem könnyű, ezért jelenleg a nádifarkasként is nevezett állatok száma egyre intenzívebben növekszik.

Az aranysakál a rókánál magasabb és pár kilóval nehezebb ragadozó /Archív fotó: MTI/

– Az aranysakál nem ismeretlen hazánkban, de egy időre teljesen eltűnt az országból, és évtizedekig nem volt állandó állomány. Csak a 1980-as évek legvégén, az 1990-es évek elején jelent meg egy-egy példány újra hazánkban, majd a délszláv háborúk idején kezdett elterjedni az országban. Ekkoriban védett is volt az állat, így aztán természetes ellenség híján szaporodását semmi sem gátolta, megfékezhetetlen módon elindult a terjedése Magyarországon.

Ez mára oda jutott, hogy megyénkben is folyamatosan jelen van az állat – mondta el az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) Békés Megyei Területi Szervezetének elnöke.

Hrabovszki János hozzátette, a ragadozó lényegében visszafoglalja a korábbi életterét az időközben megváltozott kultúrával és környezettel együtt, amihez egyébként az állat kiválóan alkalmazkodott.

– Nagyon nehéz féken tartani. Az Országos Vadgazdálkodási Adattár szerint az aranysakál minden megyében jelen van, legalábbis mindenhol vadásztak belőle, és jellemzően egyre többet.

Megyénkben négy évvel ezelőtt nyolcvanat, három éve százhúszat, tavalyelőtt pedig kettőszáz feletti egyedet lőttek ki, és bár a tavalyi adatok még nincsenek pontosítva, de olyan kétszázötven terítékre számítunk – részletezte.

Az OMVK megyei elnöke elmondta, az aranysakálok éppen mostanában adnak életet kicsinyeiknek, április környékén 4-5 kölyökre lehet számítani egy-egy anyától.

– A legfőbb probléma, hogy lényegében nincs ellenségük. A sasok ugyan nagy ritkán elkaphatnak egyet, de ez nem számottevő, emellett betegségük sincs.

Korábban ugyan a veszettség tizedelte őket, de ma már a rókáknak kiszórt gyógyszeres csalik miatt az aranysakált sem ritkítja ez a kór. Szóval nincs ellensége, se betegsége, éjszakai állat, rendkívül okos, csapatban vadászó vadfaj, emiatt nagyon nehéz őt puskavégre kapni, hogy esetleg ezzel csökkentsük az egyedszámot – árulta el a vadászkamara megyei elnöke.

Hrabovszki János megjegyezte, megyénk a kilőtt aranysakálok számát tekintve a hatodik helyen áll az országban. A jelentős szaporodás és így az egyre több aranysakál Békésben főként a vadnyulakra, a vaddisznómalacokra és a dámborjakra, valamint az őzgidákra jelent veszélyt, így ezekre a vadfajokra lehet kihatással az aranysakál jelentősebb elszaporodása.

Mint hozzátette, vannak olyan megyék – például Baranya –, ahol az őz már eltűnt a sakál miatt, a gidákat ugyanis a ragadozók születésük után levadásszák, így az állomány nem tud megújulni.

Romániában már egy falu retteg

Sakálok tartják rettegésben a Tulcea megyei Caraorman lakóit – írta nemrégiben a Maszol.

A hír szerint a Duna-deltában található településnél, az állatok előbb levadászták a környék teljes vadállományát, majd a falu temetőjében kiásták egy nemrég elhunyt asszony sírját, és megpróbálták átrágni magukat a koporsón, sikertelenül.

Egy helybeli asszony elmondása szerint, ha nem lépnek közbe a hatóságok, csak napok kérdése, és a sakálok eljutottak volna a holttestig.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában