gasztronómia

2019.03.22. 06:50

Diákok gyúrták körbe a Kárpát-medencét

Több hazai és határon túli gimnázium diákjai tettek gasztronómiai kirándulást kolbász- és tepertős-szilvalekváros papucs készítésben csütörtökön a békéscsabai Uhrin Zoltán Klubházban, a Csabai Kolbászklub főhadiszállásán. Harcolniuk azonban csak a kolbászhússal kellett gyúrás közben, illetve az általuk sütött kolbászért, mert annyira finomra sikeredett. A rendezvény a Rákóczi Szövetség kétnapos programjának része volt.

Nyemcsok László

Nem számított, ki érkezett a békéscsabai evangélikus, a balassagyarmati, a határon túlról a csapi (Kárpátalja), a nagyváradi (Partium) vagy a rimaszombati (Felvidék) gimnáziumból. A hús fűszerezése, a kolbászgyúrás, a -töltés, majd a végén a saját termék sütés utáni kóstolása közösséget épített. A zentai (Vajdaság), és az eszéki (Horvátország) csapatai azért nem jöttek, mert az őket kísérő igazgatóknak éppen a magyar iskolák ügyét kellett most intézniük.

Fotók: Lehoczky Péter

– A program közben a Kárpát-medence különböző helyein élő társainkról és társainktól új, számunkra is fontos ismereteket szereztünk – hangsúlyozta Cékusz Anna, a csapi gimnázium diákja. – Új képességeket sajátítottunk el. A fiúk Krivik Andrásnak és Andó Andrásnak a segítségével a csabai kolbász előállítását, mi, lányok Gaál Jánosnétól és Zelenyánszkiné Csicsely Judittól a szilvalekváros papucs elkészítését. A tartalmas elfoglaltság alatt hasznosnak éreztük azt, amit csinálunk, amit otthon megtaníthatunk társainknak.

Kovács Ákos, a Rákóczi Szövetség evangélikus gimnáziumi ifjúsági szervezetének elnöke maga is gyúrta kolbászhúst. Elmondta, otthon régen vágtak disznót, ma már vett húsból készítenek kolbászt. A gyúrás, a töltés, a közös munka és annak eredménye mindig élményt jelent. Illyés Gyulát idézte: ,,A szél kihívásaira a fa a gyökereivel válaszol”.

– Ezért fontos ügyelnünk, vigyáznunk a gyökereinkre. A szokásainkból, a hagyományainkból táplálkozik a jelenünk és a jövőnk – emelte ki. Csatlakozott hozzá Kovács Nóra, az evangélikus gimnázium tanára. Ő édesapjától, Krivik Andrástól tanulta a kolbászkészítést. Közösen, a barátokkal kiegészülve nyertek már a Csabai Kolbászfesztiválon. A tanárnő – aki a Rákóczi Szövetség békéscsabai elnöke – legalább ilyen büszke arra, hogy néhány éve a Rákóczi Szövetség gimnáziumi gárdája győzött az ifjúsági kolbászkészítő versenyen, tavaly pedig általános iskolai osztályának tagjai ezüstérmet szereztek. Krivik András arról szólt, lassan a három fiúunokáját avatja be a kolbászkészítés rejtelmeibe, ahogyan ő tanulta mindezt apjától, nagyapjától.

A diákokat vezető pedagógusok, a balassagyarmati Czibulya Márk, a csapi Kulcsár Attila, a rimaszombati Sebők Attila és a nagyváradi Dulau Diána kiemelték, óriási élményt jelentett számukra is a hungarikum kolbász hazájában e terméket elkészíteni, kóstolni. Igaz, nem vastag-, hanem vékonykolbászt állítottak elő a diákok, de azért a klubházban mindig előkerül egy kis füstölt vastag is, nem volt ez másként csütörtökön sem.

Sokan most töltöttek először

A vendégeket Köveskúti Péter, az evangélikus gimnázium igazgatója köszöntötte, majd Szabó Lászlónak, a kolbászklub titkárának előadását hallgatták érdeklődve a vendégek a csabai kolbász történetéről. Sokaknak újdonságot jelentett, hogy a csabaiban csak négy fűszert, sót, őrölt pirospaprikát, köményt és fokhagymát használnak. Dulau Diána, a nagyváradi Szent László Római Katolikus Líceum tanára és Nemes Vivien, az iskola diákja egyaránt hangsúlyozta, nagyon fontos, hogy egy-egy ilyen programon barátságok születnek távolabb élő magyar fiatalokkal, illetve a tanár-tanár, tanár-diák kapcsolatok erősödnek. Kulcsár Attila, a csapi gimnázium tanára azt emelte ki, a legtöbb Csabára érkezett diákjuk most vett részt először kolbászkészítésen.

Kovács Nóra beszélt arról, hogy mindenki a Rákóczi Szövetség tagja, ez is összeköti őket. A kétnapos program nemcsak kolbász és süteménykészítésről szól, hiszen pénteken a vendégek beülnek az evangélikus gimnáziumban tanórákra, aztán a város nevezetességeivel ismerkednek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában