ingatlanpiac

2019.02.25. 08:35

Tartanak a lakásfelújítástól az ingatlanvásárlásra készülők

Az új építésű lakások értékesítésének fellendülése mellett a használt ingatlanok piaca is egyre jobban „pörög”. Utóbbiaknál azonban számos speciális szempontot is figyelembe kell venni a vásárlóknak. A Békés megyei költözni vágyók leginkább a szerkezetileg jó, csak apróbb változtatásokat igénylő házakat keresik.

Vásári Erzsébet

Dr. Jantyik Tiborné, az Openhouse ingatlanközvetítő irodavezetője érdeklődéséünkre elmondta, az állami támogatásoknak köszönhetően jelenleg nagyon közkedveltek a piacon az új építésű ingatlanok, főként családi ház kategóriában. Esetükben a kivitelezők szabad kezet adnak a vásárlóknak az arculat (például burkolatok és végső felületek) megtervezésében. Ez a kategória azonban nem mindenki számára elérhető, és nagyban befolyásolja választását az is, hogy hány gyermekkel rendelkezik egy házaspár. Emiatt továbbra is népszerűek a használt házak, sorházak és lakások.

A családi házakkal kapcsolatban a szakember kifejtette, az emberek többsége olyat választ, amihez már nem kell szerkezetében hozzányúlni, inkább csak apróbb finomítások, burkolatcserék szükségesek. Hozzátette, a nagyobb munkálatoktól való óvakodást az is erősíti, hogy a szakipar rendkívül elfoglalt, és nehezen mozgósítható egy-egy villanyszerelő vagy burkoló, hiszen a nagyobb projektekkel vannak elfoglalva.

A használt lakás lehetőségeket rejt, de körülményes lehet a felújítás /Illusztráció: Shutterstock/

A legkedveltebb kategória Békés megyében a csupán felületeket érintő változtatást igénylő ház, ezen belül keresettek a régi, úgynevezett tízszer tízes kockaházak, mert ugyan sok vegyes falazattal épült, de stabil szerkezettel rendelkeznek és könnyen felújíthatóak.

Az elhelyezkedést illetően az irodavezető elmondta, tapasztalataik szerint az ingatlan helyét az alapján választják meg a vásárlók, hogy honnan jönnek és mi köti őket ahhoz a városrészhez. A család közelsége például a meghatározó szempontok közé tartozik. Ezen túlmenően létezik egy olyan réteg is, mely a kertvárost elhagyva szeretne a városközpont felé közelíteni, vagy ennek az ellenkezője, aki a nyüzsgő közegből költözne nyugodtabb helyre. Utóbbi miatt egyre keresettebb például Gerla, Fényes vagy Újkígyós. Ezeknek előnye az is, hogy jóval kedvezőbb áron kapható meg egy kulcsrakész ingatlan, mint a megyeszékhelyen.

A sorházi lakásokkal kapcsolatban kiemelte, hogy kevés van belőlük a piacon és leginkább azok választják, akik a tömbház után kertvárosi környezetre vágynak, mert hatalmas minőségi változást jelenthet számukra. Aki azonban családi házban élt, nem szívesen váltja le otthonát ilyen típusú ingatlanra, hiszen egy szabadon álló épület mindig több kényelmi lehetőséget hordoz magában, kivétel, ha életkori sajátosságból adódóan fenntartása már nehézkessé vált.

Végül a lakásokra tért ki dr. Jantyik Tiborné, melyekről elmondta, hogy ez az a kategória, ami mindenki számára vonzó. Hozzátette, ez egyaránt igaz a városközpontira és lakótelepire is. Ezeknél az ingatlanoknál az emelet és az építési mód (panel vagy tégla) számít. Főként az első és második szinten kelendőek, az idősebb korosztály pedig a földszinti lakásokat részesíti előnyben.

Milliókba kerülhet egy felújítás

Vandra Géza építési vállalkozó érdeklődésünkre elmondta, egy használt ingatlan felújítása számos rejtett költséget hordozhat magában, melyeket még egy szakember is nehezen tud megállapítani. A hagyományos kockaházak például rendkívül változatos állapotban érhetőek el, de szinte mindegyikre igaz, hogy a beköltözéshez nem elegendő egy tisztasági festés. A tető felújítása, a víz és villanyvezetékek cseréje és a gépezetek korszerűsítése akár tízmillió forintba is kerülhet. Hozzátette, az összeg természetesen az egyéni igényektől függ.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában