internetes csalók

2019.02.24. 11:15

Sosem érkezett meg a kifizetett telefon

Bár az internetes vásárlások folyamatosan teret nyernek, időről időre megjelennek csalók is, akik visszaélnek a vásárlók bizalmával. Az elmúlt hónapokban is több ilyen esetre derített fényt a rendőrség Békésben is.

Papp Gábor

A Békési Rendőrkapitányság nyomozói egy 22 éves tiszanánai férfit hallgattak ki üzletszerűen elkövetett csalás vétség megalapozott gyanúja miatt a közelmúltban. A történtekre úgy derült fény, hogy egy békési nő mobiltelefont akart vásárolni az interneten.

Az egyik közösségi oldalon talált is egy számára megfelelő készüléket. Néhány üzenetváltás után megegyezett az eladóval és elutalta a megbeszélt vételárat. Miután a telefont hetekkel később sem kapta meg, bejelentést tett a rendőrségen.

Mielőtt megadja kártyája adatait, ellenőrizze, lemondhatja-e a szolgáltatást /Illusztráció: Shutterstock/

A nyomozás során kiderült, hogy a férfi, aki a közösségi oldalon álnéven regisztrált, tavaly augusztusban és szeptemberben több vevőt is hasonló módon károsított meg. Volt, akinek mobiltelefont kínált eladásra, de az egyik internetező egy kedvező árú laptop megvásárlásának reményében utalt át több tízezer forintot neki.

Egy mezőkovácsházi férfi fűnyíró traktort szeretett volna vásárolni és az egyik internetes oldalon 2018 áprilisában talált is egy hirdetést, amelyben számára megfelelő gépet kínált egy gödi férfi.

Felvette vele a kapcsolatot, telefonon meg is egyeztek a vételárban, amit a vevő még azon a napon elutalt. Később érdeklődött a gödi férfinál, aki mondta neki, hogy megkapta a pénzt és küldi a fűnyírót. Később már nem vette fel a telefont, hetek múlva pedig a vevő hiába hívta a számot, a telefonszám már nem volt kapcsolható.

Miután a mezőkovácsházi férfi feljelentést tett a rendőrségen, a nyomozók azonosították a hirdetőt, akiről kiderült, hogy időközben börtönbe került. A 30 éves gödi férfit a Mezőkovácsházi Rendőrkapitányság csalás vétség elkövetésével gyanúsítja. A nyomozást a rendőrség január elején lezárta.

Az Orosházi Rendőrkapitányságon még 2017. június 12-én tett bejelentést egy nagyszénási férfi arról, hogy az interneten egy férfitól videókártyát vásárolt. A vételárat átutalta az eladó által megadott számlaszámra, de a postázott csomagban nem a megrendelt termék, hanem egy jóval kisebb értékű adattároló eszköz.

A 22 éves H. Krisztián 2016 decembere és 2017 szeptembere között négy internetezőtől csalt ki különböző összegeket. Az Orosházi Rendőrkapitányság üzletszerűen elkövetett csalás bűntett megalapozott gyanúja miatt folytatott ellene büntetőeljárást.

Egy internetes kereskedelemmel foglalkozó Békés megyei kereskedelmi szakember hírportálunknak elmondta, fontos, hogy a vásárló tájékozódjon a szerződési feltételekről, ellenőrizze az eladó elérhetőségét.

– Gyakran megtörténik, hogy bár magyar nyelvű az ajánlat, a kereskedő külföldről dolgozik, így például az elállással nehéz élni – tette hozzá. – Vigyázni kell a feketézőkkel, akik külföldi piacokról hoznak be termékeket, és azt adják el általában zárt Facebook-oldalakon keresztül.

Aranyszabályok: online vásárlás biztonságosan

– Megbízható helyről vásároljon! Olyan márkát és boltot célszerű választania, amelyet ismer és próbált már korábban. Érdemes ellenőrizni az egyéni eladók értékelését a weboldalakon.

– Ellenőrizze, hogy vannak-e visszatérő panaszok!

– Mielőtt egy vásárlás során megadja a kártyája adatait, ellenőrizze, hogy van-e mód a szolgáltatás lemondására!

– Sok kereskedőoldal rákérdez a kártyaadatok tárolására.

– Döntés előtt mérlegelje a kockázatot!

– Az online vásárlás során használjon hitelkártyát! A legtöbb hitelkártya a fogyasztók szempontjából megfelelő szabályozási védelemmel ellátott.

– Győződjön meg arról, hogy az adatküldés megfelelően védett. Ellenőrizze a lakatszimbólumot az URL előtt, és használjon HTTPS és SSL protokollt az internetes keresések során.

– Mindig mentsen el minden dokumentumot az online vásárlással kapcsolatban!

– Ne adja meg a kártya adatait, ha nem kíván fizetni egy szolgáltatásért vagy termékért!

– Ha online vásárol valakitől, ne küldjön előre pénzt az eladónak. Ha lehetséges, éljen azon jogával, hogy előbb megkapja a terméket.

– Ne küldjön pénzt olyannak, akit nem ismer!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában